Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağı Ekofestivali gün sayıyor

0

21-25 Ağustos’ta beşinci kez düzenlenecek Ekofest’in bu yılki teması “Gıda”

Bu yıl beşinci kez düzenlenecek Kazdağı EkoFestivali, Darıdere Tabiat Parkı’nda 21-25 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yılki teması “gıda” olarak belirlenen festivalin sloganı ise “Ne yersek O’yuz.”

Kazdağı Ekofestivali, Kazdağı ve yöresinin doğal ve kültürel varlıkları ile bu varlıklara yönelik tehditler konusunda çocukları, gençleri, yöre halkını ve ekolojiye duyarlı bireyleri bilgilendirmeyi, doğa koruma bilincini artırmayı, ekolojik yaşam bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı amaçlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Mıhlı Çayı üzerine yapılan festivallerde, baraja, ormanlara, toprak ve enerji konularına dikkat çekilmişti.

A’dan Z’ye gıda konuşulacak

Festivalin bu yılki programında çok sayıda söyleşi, atölye, forum, müzik ve pek çok etkinlik yer alıyor. Söyleşilerden bazıları şöyle:

Dr.Cenay Bozkuş: Sağlıklı Beslenme

Özer Akdemir/Ahmet Soysal: Ekoloji Mücadelesi

Defne Koryürek: İklim Diyeti

Her gün yapılacak panellerde ise, Ahmet Uhri ve Aslıhan Demirtaş, “Bir Kültürel Miras Olarak Gıda”, Umut Kocagöz, Dr. Kadir Dadan ve Candan Türkkan “Gıda Egemenliği, Gıda Krizi ve Gıda Güvenliği”, Mehmet Gürmen, Ceyhan Temürcü, Berker Karamanoğlu ve Nurgül Bulut “Gıda Toplulukları ve Gıda Kooperatifleri”, Merve Ucgun,Turgay Özçelik ve Prof. Ali Osman Karababa “Gıda ve Toplum Sağlığı”, Bülent Güldal, Cumhur Dokur ve Mevlüt Aşar “Edremit’in Kültür İnsanları” başlıklarını tartışacak.

“Çiftçiler Gıdayı Konuşuyor”, “STK’lar Gıdayı Konuşuyor”, “Belediye Başkanları Gıda’yı Konuşuyor” konulu forumlarda mesele STK’lar ve yerel yöneticiler gözüyle değerlendirilirken, Vegan Forum’da gıdaya vegan yaklaşım tüm detayları ile ele alınacak.

Her sabah spor, her akşam müzik

Festival boyunca, Samar, Ümit Olgun ve Paryalar, Üç Kuşak, Anadolu’nun Dans Ezgileri, Dalgana Bak, Seyir, Musa Tolga Örs ve Eski Zamanlar sahne alırken, her sabah yoga, çi-gong, tai-chi, nefes terapi, yürüyüş ve “Ekoloji İnceleme Turları” gerçekleştirilecek. Ayrıca resim, kambuça, doğal merhem, seramik, bileklik, ritm, yaratıcı drama, vegan mutfak, fermente mutfak, aromaterapi, astroloji, ekmek, zehirsiz temizlik ve tohum atölyeleri de düzenlenecek.

Doğan: Ekmeğimizi bölüşmeye bekliyoruz

Festivali organize eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şu çağrıyı yaptı: “Bir araya gelmeye, doğanın koynunda yan yana olmaya çok ihtiyacımız var. Çınar ağaçlarının, çamların altında uzanmaya, yorgun bedenlerimizi derenin serin sularına bırakmaya, geceleri yıldızları saymaya, ateşin başında türkü söylemeye, börtü böcekleri, çiçekleri, otları, ağaçları, taşları tanımaya, ekmeğimizi bölüşmeye, demli çaylarımızı dostlarımızla paylaşmaya, dere tepe düz gitmeye, doğal temizliği, doğal beslenmeyi, doğal hayatı yaşamaya, kendi dramamızı yaratmaya… Kazdağı ve değerlerini ve bu değerlere yönelen tehditleri uzmanlarından öğrenmeye… Gıda konusunda bildiklerimizi paylaşmaya, bilmediklerimizi öğrenmeye… Ve müziğin coşkusu ve doğanın ritmiyle dans etmeye… Havamıza, suyumuza, toprağımıza, gıdamıza sahip çıkmaya… İşte bu nedenle Ekofest’e tüm dostlarımızı bekliyoruz.

Festivali, Çanakkale, Edremit, Küçükkuyu belediyeleri ile Kazdağı ve Madra Dağı Çevre Belediyeler Birliği destekliyor.

Kazdağı Ekofest hakkında daha fazla bilgiye www.kazdagiekofest.com sitesinden ulaşılabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.