DünyaManşet

İskoçya, 2020’de yeniden bağımsızlık referandumu yolunda

0

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Sturgeon, Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası tekrar bağımsızlık referandumu çağrısı yaptı ve 2020 yılının ikinci yarısını işaret etti.

İngiltere’den sonra en fazla nüfusa sahip Birleşik Krallık ülkesi İskoçya Özerk Yönetimi Başkanı Nicola Sturgeon, ikinci kez düzenlenecek bağımsızlık referandumu için tarih verdi. İrlanda’nın başkenti Dublin’e yaptığı ziyaret sırasında İrlanda Başbakanı Leo Varakdar ile görüşmesinin ardından konuşan İskoç Ulusal Partisi (SNP) Sturgeon, “İskoçya da İrlanda gibi bağımsız bir ülke olacak” ifadelerini kullandı.

Muhafazakarlardan tepki: İki yüzlülük

Referandum için 2020 yılının ikinci yarısının doğru zamanlama olacağını söyleyen Sturgeon’un partisi, Pazar günü tamamlanan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 37,7 oy aldı. İskoçya’da bağımsızlık karşıtı Muhafazakar Parti üyesi Maurice Golden ise Başbakan’ı eleştirerek, “Partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin bağımsızlık referandumuyla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyerek seçime girdi. Ancak sonuçlar açıklandığı anda Sturgeon bunu ayrılık için kullanmaya başladı” dedi ve başbakanın tutumunu “ikiyüzlülük” olarak niteledi.

İngiltere ‘bir daha yapmayın’ diyor

İngiltere yönetimi, İskoçya’da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumundan “hayır” sonucu nedeniyle ikinci bir referandum yapılmaması gerektiğini savunuyor. 19 Eylül 2014’teki referandumda 32 seçim bölgesinden 2 milyon bin 926 ‘hayır’ (yüzde 54),4 oyuna karşılık, 1 milyon 617 bin 989 ‘evet’ oyu çıkmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.