Doğa MücadelesiManşet

Almanya’da binlerce kişi Hambach Ormanı’nda kömür karşıtı protesto gösterisi düzenliyor

0

DeutcheWelle‘de yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Mert Gevrek‘in çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Almanya’nın Hambach Ormanı’na ilişkin yasağın kaldırılmasının akabinde geniş bir gösteri düzenlendi. Göstericiler yalnızca doğal bir alanı korumaktan daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu belirtiyorlar.

50.000 civarında bir kalabalık, ormanlık alanların korunması ve linyitin ülkede bir enerji kaynağı olarak kullanılmasının sona erdirilmesi çağrısında bulunmak üzere cumartesi günü Batı Almanya’daki Aachen şehrine yakın Hambach Ormanı’nda bir araya geldi.

Barışçıl protesto, güvenlik kaygıları nedeniyle polis tarafından uygulanan gösteri yasağının Aachen’deki bir mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından gerçekleşti.
Sabahın erken saatlerinden itibaren görev başında bulunan yüzlerce polise rağmen, gösteri tamamen barışçıldı ve katılımcılar bir festival ve piknik atmosferinde protestolarını yaptılar.

Ormanın ortadan kaldırılması kararı bir mahkeme tarafından askıya alındıktan sonra, kömür madeni inşa etmek için ormanın yok edilmesi planlarına karşı uzun süredir mücadele eden katılımcılar daha cesur hareket etmeye başladılar. Söz konusu arazinin, yarasaların yaşama alanı olarak korunmasına ilişkin dava devam ederken, askıya alma kararı yerinde bir karar olarak değerlendiriliyor.

Kömürü bitireceğiz

Söz konusu davanın arkasındaki çevreci grup BUND’un sözcüsü, “Münster’deki Yüksek İdare Mahkemesi tarafından alınan ormanlık arazinin yok edilmesi yasağı nedeniyle neşeli bir hava var,” diyor.

Protesto gösterilerine gün boyunca 20.000 kişinin katılması beklenirken, cumartesi günkü katılımın 50.000 civarında olduğu düşünülüyor.

Gereksiz tasfiye?

RWE adlı enerji şirketi Ekim ortasında, hali hazırda açık bir madenin yakınında bulunan ormanlık alanın yarısının temizlenmesine başlamayı umuyordu.

Şirket yetkililerine göre 100 eylemci alanı işgal ettikten sonra şirket, güvenlik endişeleri hasebiyle durmaya zorlanmıştır.

Almanya gelecek birkaç yıl içerisinde iklim dostu olmayan fosil yakıtlardan uzaklaşmayı taahhüt ettiği için tasfiye planlarına muhalif olanlar kalan ormanların imha edilmesini gereksiz buluyorlar. Şu anda kömür kullanımından çıkış stratejisini tartışmakta olan sözüm ona kömür komisyonu bulgulara dayalı bir karar verene kadar tasfiye operasyonlarının askıya alınması çağrısında bulunuldu.

Cumartesi günü gerçekleşen protestoların ardındaki çevreci gruplardan biri olan NaturFreunde Deutschland başkanı Michael Müller, DPA haber ajansına, gösterinin ağaçları korumaktan çok daha fazlası olduğunu belirtti.

“Bu sorun, insanlığın ekolojik intiharını engelleyip engelleyemeyeceğimize ilişkindir. Biz sadece kömürden kurtulmayı istemiyoruz, ayrıca petrol ve gazdan da kurtulmalıyız,” dedi ve ekledi “biz insanların önümüzdeki yıllarda, iklim değişimine insanoğlu neden oldu ve biz harekete geçmedik, demelerini istemiyoruz.”

 

Makalenin İngilizce orijinali

Haber: Llyod Alter 

Yeşil Gazete için çeviren: Mert Gevrek

 

(Yeşil Gazete, DeutcheWelle)

You may also like

Comments

Comments are closed.