ManşetTarım-Gıda

Mersin’de uluslararası anlaşmalarla korunan koydaki balık çiftliği projesinin ÇED toplantısı yaptırılmadı

0

Mersin’in Anamur ilçesinde, üç uluslararası çevre sözleşmesi ve üç çevre kanunuyla korunan Melleç Koyu’na balık çiftlikleri kurulmak isteniyor.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki koyun yakınlarına balık çiftlikleri kurulmasına ilişkin düzenlenmek istenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, yöre halkı ve çevre örgütlerinin protestolarıyla yaptırılmadı.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevre dernekleri üyelerinden oluşan grup, “Denizimizi kirletmeyin. Balık çiftliklerine hayır” yazılı dövizler açarak, balık çiftliği projesine tepki gösterdi.

Türe, Melleç Koyu’nun bakanlıkça turizm bölgesi ilan edildiğini anımsatarak, “Amacımız bağcıcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Duble yolların yapıldığı, tünellerin açıldığı bir zamanda, bölgemiz tam da turizmden payını alacakken ortaya çıkan balık çiftliklerine karşıyız” dedi.

Bölge uluslararası sözleşmelerle koruma altında

Öte yandan, bölgedeki tabela, projenin seyrini değiştirecek bir gelişmeyi gün yüzüne çıkardı. Melleç Koyu’nun, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Akdeniz foklarının yaşam alanı olması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca koruma altına alındığı ortaya çıktı.

Bunun yanında Melleç Koyu Barselona, Bern ve Citnes sözleşmeleri ve 1380 sayılı Su Ürünleri, 4915 sayılı Kara Avcılığı ve 2872 sayılı Çevre kanunlarıyla da korunuyor.

 

(Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.