ManşetTürkiye

Tuzla’daki kimyasal atığa ilişkin soruşturma başlatıldı

0

İstanbul Tuzla’da Pazartesi gecesi bazı mahalleleri etkileyen ve çok sayıda kişinin hastanelere başvurmasına yol açan kimyasal kokuya ilişkin, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı.

Başsavcılığın soruşturmayı, Türk Ceza Kanunu’nun 181. ve 86. maddelerindeki, “çevrenin kasten kirletilmesi” ve “kasten yaralama” suçlarından başlattığı öğrenildi.

Öte yandan, Şifa Mahallesi Patlayıcı Maddeler Yolu Caddesi üzerinde özel bir vidanjör tarafından kanalizasyon sistemine bırakılan kimyasal atıktan kaynaklandığı üzerinde durulan kimyasal kokuya ilişkin, polis ekiplerinin kamera kayıtlarını incelemeye aldığı belirtildi.

97 kişiden 62’si taburcu edildi

Bu arada, kokudan etkilenen ve hastanelere başvuran 97 kişiden 62’sinin bu sabah taburcu edildiği, 35 kişinin ise tedbir amacıyla hastanelerde tutulduğu kaydedildi.

Polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar kapsamında, hastanede tutulan bazı kişilerin bilgisine başvurulduğu ve olayla ilgili yürütülen soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Tuzla’da dün akşam saatlerinde bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, incelemeler sonucu söz konusu kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı duyurulmuştu.

Kimyasal maddeler belirlendi: Trikloreten ve tetrakloreten

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İSKİ, söz konusu kimyasal maddelerin trikloreten ve tetrakloreten olduğunu duyurdu. Açıklamalarda kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı” bildirildi.

Kimyasalı döken 4 araç bulundu

Öte yandan, kokuya neden olan kimyasalı döken 4 kamyon ele geçirildi. Vidanjörler, örnek alınmak üzere Orhanlı Polis Merkezi Amirliği’ne getirildi. Olay yeri inceleme ekipleri vidanjörlerden tek tek numune alıp laboratuvara gönderildi.

Trikloreten nedir?

Yanıcı olmayan kokusuz, renksiz bir sıvıdır. Suda çözünmeyen tricholoroethene kuru temizlemede, metal malzemenin yağını gidermede kullanılır. Bu maddenin gıda, ilaç ve kozmetik alanlarında kullanımı yasaklıdır. Maddeye kısa süreli maruz kalmak göz, cilt problemlerine; solunması durumunda akciğer iltihaplanmasına yol açar. Uzun süreli maruz kalmak ise böbrek ve karaciğerlerde ciddi hasarlara yol açar.

 

(NTV)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.