ManşetTürkiye

Dağlık Karabağ’a giden yazar ve gazetecilere soruşturma

0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ‘a giden siyasetçi Ufuk Uras, yazar Sait Çetinoğlu, gazeteciler Ali Bayramoğlu ve Erol Katırcıoğlu hakkında Türkiye’de de yasal işlem başlatıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak için gittiği Azerbaycan’da açıklamalarda bulundu.

Dağlık Karabağ’a gittikleri için haklarında Azerbaycan’da soruşturma açılan Uras, Çetinoğlu, Bayramoğlu ve Katırcıoğlu’yla ilgili soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu belirterek, “Dolayısıyla Azerbaycan’ın toprağına kaçak girmek suçtur. Özellikle Karabağ’ın hassas bir durumu var. Tıpkı diğer 7 il gibi işgal altındadır. O nedenle Azerbaycan’da bir soruşturma başlatılınca Türkiye’de de bir soruşturma başlatıldı. Yasal süreç başladı ve mahkeme bu kişileri ifadeye çağırdı” bilgisini verdi.

“Beni arayıp suç olduğunu bilmediklerini söylediler”

Yargı sürecinin devam ettiğini bildiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Bu kişiler beni de aradı ve yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini söylediler. Ben de kendilerine bunu Azerbaycan yönetimine de anlatmalarını söyledim. Neticede ilkokul öğrencileri değiller. Orada Azerbaycan’ı savunduklarını, Hocalı katliamını eleştirdiklerini ve Karabağ konusunda Azerbaycan’ı desteklediklerini söylediler. Fakat oraya illegal şekilde gitmeleri bir suç teşkil etti. Neticede Azerbaycan’a, hatalı olduklarını ve oraya gitmelerinin suç olduğunu bilmediklerini belirten bir mektup yazdılar. Fakat yasal süreç başladı. Bu ders olsun. Bir daha hiç kimse Azerbaycan toprağı olan Karabağ’a Azerbaycan’ın izni olmadan gitmesin. Biz de bunun kabul edemeyiz, Azerbaycan da kabul edemez.”

Uluslararası arama kararı

Uras, Çetinoğlu, Bayramoğlu ve Katırcıoğlu 22 Eylül’de Dağlık Karabağ’a gitttiği için haklarında “Azerbaycan devlet sınırını yasa dışı geçme”  iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Azerbaycan mahkemesinin tutuklama kararı verdiği Uras, Çetinoğlu, Bayramoğlu ve Katırcıoğlu için uluslararası arama kararı çıkartılmış, bahsi geçen kişilerin gözaltına alınmaları için Türkiye’ye başvuruda bulunulmuştu.

 

(Artıgerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.