ManşetTarım-Gıda

Bodrum Tohum Derneği’nden buğday hasat şenliği

0

Bodrum Tohum Derneği, buğday hasat şenliği yaptı.

Günden güne artan sağlıklı gıda üretim ve tüketim talebi büyümeye devam ediyor. Geçen pazar günü Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Karacahisar köyünde yapılan Buğday Hasat Şenliği bu çabanın en güzel örneklerinden biri. Bodrum Tohum Derneğinin düzenlediği Buğday Hasat şenliği birçok açıdan başarı ile sonuçlandı. Katılımcılar şenlikte, derneğin bu zamana kadar gerçekleştirdikleri eylemler ve sağlıklı gıdanın geleceği açısından yol gösteren bilgiler edindi.

Apelasyon.com’da Mesut Yüce Yıldız imzasıyla yayımlanan haber şöyle:

Bundan dört sene önce yerel tohumları korumak ve bölgede tekrar kullanımını sağlamak amacıyla yola çıkan dernek, çabalarının karşılığını büyük ölçüde almayı başardı. Bölgeye özgü ve kaybolmakta olan domates, biber, buğday vb. çeşitleri tekrar ekilmeye başlandı.

Derneğe üreticiler ve yerel halk kadar Bodrum’da yaşayan ve derneğin ürünlerini tüketen tüketiciler de dahil olmuş, daha en başından üretim ve tüketim alanını ortaklaştırmayı başardılar. Dernek, birçok tarım derneğinin yaşadığı kurumsallaşabilme problemini Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla aştı. Belediye dernek üreticilerine ürünlerini satabileceği bir alan tahsis etmiş, bunun yanında belediye çatısı altında Muğla’ya ait yerel tohumların ayrı ayrı muhafaza edileceği ve istenildiği zaman üretici ile paylaşılabileceği bir tohum merkezi kuruldu.

Derneğin öncelikli amacı üretici sayısını arttırmak ve yerel tohumların daha çok insan tarafından ekiminin yapılmasını sağlamak. Dernek bölgede bol miktarda arazi bulunmasına karşılık üretici bulmakta zorlanıyor. Daha önceleri endüstriyel tarım yapılan köylerde insanlar bir süre sonra endüstriyel tarımın yarattığı koşullar ile tarımsal faaliyetlerinden koptu.

Bölge insanı genellikle geçimini Bodrum’a giderek turizm ve hizmet sektöründe çalışarak sağlıyor. Bodrum Tohum Derneği ise bunu tersine çevirmek ve üretimi tekrar canlandırmak istiyor. Bunu yaparken de kendi atalık tohumlarını kullanarak gerçekleştiriyor.

Şenlikte üreticiler ve tüketiciler bir araya gelmiş, bölgede eskiden yetiştirilen ancak sonradan ortadan kaybolmak üzere olan sarıkılçık ve karakılçık buğdaylarını beraber hasat ettiler. Zaten üretimde de yer alan köylü kadınlar şenlikte de bölgeye özgü ekmek yapımını gerçekleştirdi. Kısacası; Bodrum Tohum Derneği en başından üretim, tüketimde ortaklaşmayı sağlamış, kurumsallaşmayı başarmış ve üretimde cinsiyet ayrımını büyük ölçüde aştı. Dernek ilerleyen zamanlarda bölgede üretimi tekrar canlandıracak potansiyele sahiptir ve bunu kendi atalık tohumlarına sahip çıkarak başardı.

(Apelasyon.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.