EnerjiManşet

Fukuşima’da yüksek radyoaktif sahada orman yangını!

0
Fukuşima'da yangın, 30.04.2017

 

Fukuşima Nükleer Felaketi’nin 6 yılında radyoaktif kirliliğin en yoğun olduğu komşu kasaba  Namie’nin ormanında 29 Nisan gecesi 448 metre yükseklikte yangın  başladı. Fukuşima, Miyagi ve Gunma eyaletlerinden 8 helikopterle itfaiye ekipleri sahaya sevkedildi. Fukuşima’nın kıyı kesimlerinin hemen arkasında yükselen bu ormanlık alan oldukça radyoaktif üstelik dekontaminasyon çalışmasının yapılması da zor. Yangınlar nedeniyle atmosfere ne kadar radyasyon karışabileceği ise öngörülemiyor.

Fukuşima’da yangın, 30.04.2017

Çernobil Felaketi’nden sonra gayet iyi bildiğimiz gibi  radyoaktif kontaminasyon olan bölgede çıkan  bu yangın, radyoaktivitenin, yarılanma sürelerine göre onyıllardan milyonlarca yıla kadar uzanan geniş bir yelpazede etkisi devam edecek olan stronsiyum, sezyum, plütonyum gibi izotopların çok geniş alanlara yayılmasına neden olur. Çernobil Nükleer Santrali’nin yanıbaşındaki ormanlık bölgede yangın çıktığı zaman   Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden  Biyolog Timothy Mousseau yaptığı analizlere dayanarak 2002, 2008 ve 2010 yıllarında çıkan yangınlarda Çernobil nükleer santralinde patlamayla açığa çıkan sezyum 137’nin %8’inin atmosfere tekrar yayılmış olduğunu açıklamıştı. Radyoaktif bölgede yürütülmeye çalışılan dekontaminasyon çalışmaları için milyarlar harcanıyorsa da  yangınlarla hiç bir çalışma yapılmamış gibi oluyor hatta  radyoaktif kirlilik kontrol edilemez şekilde yayılıyor. Çernobil bölgesinde 2015 yılında çıkan yangınlarda 35 itfaiye aracı , 1 itfaiye uçağı ve 200’ün üstünde personel görev almıştı.

Çernobil’de yaşananlara benzer şekilde 29 Nisan akşamı Fukuşima Nükleer felaketine bağlı olarak oluşturulan tahliye alanı içindeki Namie  kasbasında başlayan yangın  nükleer santrale de oldukça yakın bir yerde ve hala söndürülmüş değil. Yaklaşık 200 bin metrekareyi kül eden yangın henüz  radyoaktif açıdan temizlenmiş bir  arazi de olmadığı için  ağır radyoaktif kirlilik içeriyor. Buna rağmen devlet ve Tokyo Elektrik Şirketi(TEPCO) tarafından ne kadar radyoaktivitenin yayıldığına dair  1 Mayıs gününe kadar bir açıklama yapılmadı.  1 Mayıs günü ise Çevre Bakanlığından bir yetkili  radyaoktivite oranlarında değişiklik olursa kamuoyuyla paylaşacağız demekle yetindi. Lakin TEPCO’nun eski bir çalışanına göre rüzgarın yangınla dağılan radyoaktif külleri Tokyo’yu da içine alan bir şekilde  400 kilometre mesafeye taşıması mümkün.

Bu nedenle geniş ölçekte insanların dahili ve harici radyoaktiviteye maruz kalması söz konusu. Tüm bu felakete rağmen ne hükümet ne de TEPCO tarafından tatmin edici bir açıklama yapılıyor. Yurttaşlar ise kendi kaderlerine terk edilmiş durumda, ne kadar radyasyona maruz kaldıklarını kendi kendilerine ölçmeye çalışıyorlar. Çocuklarında radyasyon var mı yok mu diye araştırmak yine ebeveynlere bırakılmış bir konu  ve maalesef  tespit ettiklerinde yüksek radyasyon aldıklarını anladıklarında  iş işten geçmiş olabiliyor.

(NHK Jp, Mainichi,Yeşil Gazete)

Haber : Pınar Demircan

 

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.