ManşetYerel

Manisa’da tanker devrildi ve tonlarca sülfürik asit toprağa karıştı

0

Manisa’nın Gördes ilçesi yakınlarında nikel madenine sülfürik asit taşıyan tanker önceki gün gece yarısı devrildi. Yaşam alanı savunucularının yıllardır eleştirdiği tankerin Dingiller Köyü çıkışında devrilmesiyle birlikte tonlarca sülfürik asit toprağa karıştı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Gördes’in Fundacık-Çiçekli-Kabakoz ve Kalemoğlu köyleri yakınlarında yer alan Meta Nikel Kobalt Madenine sülfirik asit taşıyan tanker kaza yaptı. Sülfirik asit madeni sürecinde mücadele eden yaşam savunucularının ısrarla üzerinde durdukları tehlike bir kez daha gerçek oldu. Akhisar Gördes yolu üzerinde, Dingiller Köyünün hemen çıkışında evlerin hemen yanıbaşında meydana gelen kazanın ardından, kazaya müdahale sırasında tonlarca sülfirik asit araziye döküldü. Araziye dökülen asitler bir süre sonra şirketin iş makineleri ile kamyonlara yüklenirken toprağın nereye taşındığı henüz bilinmiyor.

Gördes Çevre Derneği eski Yönetim Kurulu üyelerinde Hasan Türkel, son yaşanan kazanın üçüncü sülfürik asit kazası olduğunu söyledi. Mart 2016 yılında Göremez mevkiinde meydana gelen kazanın ardından da tonlarca sülfürik asitin araziye döküldüğünü belirten Türkel, “Köy muhtarı hemen tutanak tutturmuştu ilerde olabilecek zararlara karşı. Sülfirik asitli toprağı yakınlardaki hiçbir köy kabul etmemiş, bunun üzerine şirket toprakları maden sahası içine götürmek zorunda kalmıştı. Ayrıca eğimli bir yol olan Gördes yolunda giden asit tankerlerinin ardından parmak kalınlığında asitin yola dökülerek gittiğini de bir çok defa kameralarla tespit ettik. Bizim yıllardır yaptığımız uyarılar ne yazık ki yine gerçekleştirildi. Ben 2014 yılında yerel bir gazeteye yazdığım yazıda tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili ADR Yönetmeliğine vurgu yaparak dikkat çekmiştik. Şimdi kazanın ardından yapılan müdahalede tedbirsizlik nedeniyle tonlarca asit toprağa karışınca yönetmeliğin neden bu kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı” diye konuştu.

Asit tankerinin kazasını gidip görüntüleyen Akhisarlı Gazeteci Vedat Özel de çektiği fotoğraf ve kamera görüntüleriyle doğa katliamını ve kazanın yerleşim yerine çok yakın bir konumda olduğunu belgeledi. Köy, nikel madenine götürülen yöre halkının “cehennem kazanı” dediği otoklavın götürülüşü sırasında mola verilen yerlerden birisiydi. 738 ton ağırlığındaki dev kazanın, 264 tekerlekli tırla taşınması sırasında yaşam savunucuları günlerce protesto etmiş, tankerin geçeceği güzergahta yaşam nöbetleri tutmuşlardı.

 

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.