ManşetTürkiye

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıda öldürüldü

0

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov’a, Ankara’da silahlı saldırı düzenlendi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir resim sergisini ziyareti sırasında saldırıya maruz kalan Karlov’un hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırgan,  polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda olay yerinde öldürüldü. Büyükelçi Karlov’un katıldığı serginin açıldığı binaya polis kimliğiyle girdiği belirtilen saldırganın 1994 Aydın Söke doğumlu Ankara Çevik Kuvvet’te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olduğu belirtildi ancak bu konuda resmi açıklama yapılmadı.

 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e saldırıyla ilgili bilgi verildiğini ve Rus liderin kısa süre içerisinde Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve diğer üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geleceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’a düzenlenen saldırının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine taşınacağını açıkladı.

Saldırı sırasında olay yerinde bulunan Hürriyet muhabiri Haşim Kılıç, CNNTürk televizyonuna olayı şöyle aktardı:

“Elçinin arkasında duran takım elbiseli bir adam vardı, önce havaya ateş açtı, ardından büyükelçiyi arkadan vurdu. Saldırgan Halep’le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi, herkes dışarı çıktı. Sonra elçinin yerde yatan bedenine birkaç el daha ateş açtı. İçeriye polis kimliği göstererek girdiği ve Rus büyükelçinin kendi koruması olduğu söyleniyor.”

Andrey Karlov, Temmuz 2013’te Ankara’ya Büyükelçi olarak atanmıştı.

Karlov, 1954 yılında Moskova’da doğdu ve diplomatik kariyerine 1976 yılında başladı. Daha önce hem Kuzey hem Güney Kore’de görev yaptı. Çok iyi düzeyde Korece biliyor.

Türkiye’ye atanmadan önce 6 yıl boyunca Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Konsolosluk İşleri Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

 

1954 Moskova doğumlu Andrey Karlov, yüksek eğitimini 1976 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstütüsü’nden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisi’nden mezun olup tamamlamıştı. 1976 yılından itibaren diplomatik alanda çalışıyor. SSCB ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanı sıra yurtdışı temsilciliklerde görev yaptı. 2001 – 2006 – Rusya Federasyonu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi. 2007 – 2013 – Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürü. Korece ve İngilizce biliyor. Evli ve bir oğlu var.

(BBC Türkçe, T24)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.