ManşetTarım-Gıda

Monsanto’ya hodri meydan: GDO’nun zararsız olduğunu ispat et!

0

Hint asıllı ABD’li bilim insanı Shiva Ayyadurai, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) sağlığa zararlı olmadığını ispat etmeleri halinde Monsanto firmasına 10 Milyon USD değerindeki binasını hediye edeceğini söyledi.

19

Dünyadaki en büyük tohum karteli olan Monsanto şirketi ve onların sözcülüğünü yapan dev medya kuruluşlarının çabalarına rağmen GDO’lu tohumlara kamuoyunda duyulan tepki her geçen gün artmakta. Son tepki de Hint asıllı bilim insanı Shiva Ayyadurai ‘den geldi. Massachusetts Teknoloj Enstitüsü’nde (MIT) Biyolog ve aynı zamanda bir işveren olan Ayyadurai, genetiği değiştirilmiş tohumlarının sağlığa zararı olmadığını bilimsel olarak ispat etmeleri halinde Monsanto firmasına değeri 10 Milyon Dolar olan Cambridge kentindeki binasını hediye edeceğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda GDO’lu soya tohumlarında yüksek oranda “Formaldehit”e rastlandığını ve tüm diğer tohumların da bu riski taşıdığını belirten Ayyadurai, bugüne kadar defalarca başvurduğu Monsanto firmasından hiçbir yetkilinin kendisine geri dönüş yapmadığını ve son çare olarak bu yola başvurmak zorunda kaldığını söyledi.

1987 yılında Başkan Yardımcısı G.W Bush’un Monsanto merkez binasını ziyareti sırasında kameralara yaptığı destek açıklamalarından sonra genetiği değiştirilmiş tohumların üretim ve satışının önündeki yasal engeller bir bir kaldırılmaya başlanmıştı. Bugün Rusya ve 19 Avrupa Birliği ülkesinde GDO’lu tohumların üretilmesi ve kullanılması yasak olmasına rağmen ABD’de bu konu ile ilgili hiçbir düzenleme bulunmuyor.

Ayyadurai bilim insanı kimliğinin yanı sıra popüler bir kişilik. 1982 yılında henüz lise öğrencisi iken internet üzerinden yazılı haberleşme sistemini icat ederek e-mail (e-posta) kelimesinin patentini almıştı.

 

(Tarım.com, Althealthworks.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.