Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Panzanella ve Limonata

0

Yeşil mutfak denemelerinin yıldız yemeği varsa o da açık ara salata. Bu başlık altında paylaşılan salata tariflerine bir yenisini daha ekliyoruz bugün: İtalya Toskana bölgesinde özellikle yaz aylarında meşhur olan Panzanella.

Panzanella yapımı çok kolay domatesli ekmek salatası. Nedense bana hep babannemin yaptığı çocukken ayıla bayıla yediğimiz paparayı hatırlatır. İkisinde de bayat ekmekler değerlendirildiği için sanırım.

Vereceğim tarif temel bir panzanella tarifi, tarif başka malzemelerle zenginleştirmek tamamen damağınıza kalmış.

Sıcakların bir numaralı kurtarıcısı limonata da bu salatanın yanına çok yakıştı, onun da tarifini bulacaksınız ilerleyen satırlarda.

Panzanella (Domatesli ekmek salatası)

20

Malzemeler:

2 dilim ekmek, bayat olanı daha makbul

1 orta boy soğan

1 orta boy domates

1 orta boy salatalık

50 gram mozerella ya da dilediğiniz başka bir peynir

6-7 yaprak yeşillik, kıvırcık ya da roka

Zeytinyağı, balsamik ya da üzüm sirke, tuz

Hazırlanışı: 

İnce halkalar şeklinde doğradığım soğanları ve kalınca gelişigüzel lokmalar halinde kestiğim ekmekleri tavada yaklaşık 5-10 dakika çevirdim. Amacımız soğanları öldürmek değil ekmeği kıtırlaştırmak. Kıtırlaşan ekmekleri ve soğanları genişçe bir salata kabına alıp üstlerine göz kararı zeytinyağı ve balsamik sirke döktüm. Domatesleri ikiye bölüp çekirdikli sulu kısımlarını bu karışımın üstüne sıktım. Eğer vakitiniz varsa domatesin suyunu iyice çekmeleri için 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Ben beklemeden domatesi, salatalığı ve 6-7 yaprak kıvırcığı salata kasesinin içine doğradım. En son peynirleri ekleyip biraz daha zeytinyağı ve balsamik ilave ettim.

Limonata

21

Malzemeler:

4 orta boy limon

3- 4 su bardağı su

3-4 çorba kaşığı toz şeker

Hazırlanışı: 

Limonları yıkayıp sularını süzdürdükten sonra kabuklarını bir kaba rendeledim. Bir limonu küp küp doğrayıp kabukların içinde kattım. Limon ve kabukların suyunu bırakması için üzerine toz şeker ilave edip elimle iyice ovaladım ve karışımı yaklaşık iki saat beklettim. Sularını saldıktan sonra 1 su bardağı sıcak suyu karışıma kattım ve ince tel süzgeçten geçirdim. Kalan limonların suyunu ve suyu karışıma ilave edip bir şişeye aktardım. Buzdolabında soğuttuktan sonra zevkinize göre buz ve nane ile servis edebilirsiniz. Damak tadınıza ya da kişi sayınıza göre su ve şeker oranını ayarlayabilirsiniz.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.