Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Akkuyu yangınını bölgede bulunan Mersin NKP üyesi Ful Uğurhan’a sorduk

0
Mersin NKP yürütmöe kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan

Mersin’in Gülnar ilçesi Koçaşlı Mahallesi civarında Akkuyu Nükleer Santral inşaatının çok yakınındaki Kızılçam Ormanı’nda bu sabah 06:30 sıralarında başlayan orman yangını öğleden sonra kontrol altına alınabildi. Mersin NKP (Nükleer Karşıtı Platform) yürütme kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan‘ı  Akkuyu’dan dönüş yolunda yakaladık ve Yeşil Gazete için bugün Akkuyu’da yaşananları ilk ağızdan öğrendik.

Mersin NKP yürütmöe kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan

Mersin NKP yürütmöe kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan

Kendisine 21:35’te telefonla ulaştığımızda Mersin’e dönüş yolunda olduklarını ileten Ful Uğurhan, yangınla ilgili bilgi alabilmek adına Mersin NKP’den Dönem sözcüsü Gazi Düz, Mersin Barosu’ndan Sevim Küçük, Mersin NKP internet sorumlusu Yusuf Üçay ve kendilerine Bozyazı’dan katılan Bengisu Muazzez Kurtuluş ile birlikte bölgeye ulaştıklarını kaydetti.

Koçaşlı Halkı, Antalya – Mersin yolunu trafiğe kapattı

Öğlen 12:00 sıralarında Akkuyu’da büyük bir yangın çıktığı haberini aldıklarını ve hemen yola çıktıklarını kaydeden Ful Uğurhan, saat 16:00’da bölgeye vardıklarında Koçaşlı Mahallesi sakinlerinin Antalya – Mersin otoyolunu yangın söndürme işlemindeki yanlış tutumu protesto etmek adına trafiğe kapattıklarını öğrendiklerini söyledi.

Yangının en çok zarar verdiği Koçaşlı halkı protesto için Antalya - Mesin yolunu bir süre trafiğe kapattı

Yangının en çok zarar verdiği Koçaşlı halkı protesto için Antalya – Mesin yolunu bir süre trafiğe kapattı

“Yangın Koçaşlı Mahallesi yakınında çıktığı halde helikopterler ve yangın söndürme uçağı sadece Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının bulunduğu bölgede faaliyette bulunmuş ve ondan sonra helikopterle durmuş ve uzun süre çalışma yapmamışlar. Bu durumda Koçaşlı’da yaşayan ve evleri yanan insanları isyan noktasına getirmiş” diyen Mersin NKP yürütme kurulu üyesi Ful Uğurhan, sabah yangın çıktığı anda asıl yanan bölgede çalışma yapılsa yangının bu kadar büyük bir tahribata yol açmadan kontrol altına alınabileceğini belirtti.

34

Koçaşlı Mezarlığı’ndaki pekçok ağaç kül oldu

Koçaşlı Mahallesi mezarlığındaki ağaçların pek çoğunun da yangında yok olduğunu dile getiren Uğurhan, “Ama neyseki nükleer santral faaliyette değildi. Eğer 2010’da ilgili bakanın yaptığı açıklamada olduğu gibi bu yıl ilk reaktör devreye girmiş olsaydı bu yangına müdahale etme imkanımız da bulunmayacaktı” dedi.

Koçaşlı Mezarlığında birçok ağaç yangında kül olduı

Koçaşlı Mezarlığında birçok ağaç yangında kül olduı

Bölge halkının yangınla ilgili bilgi almak için Koçaşlı’ya gelen siyasilere, özellikle de AKP milletvekillerine tepki gösterdiğini sözlerine ekleyen Ful Uğurhan, “Burada köylülerin bize talebi, “Lütfen bize önayak olun. Biz nükleer santral istemiyoruz” şeklinde oldu. Bu nükleer karşıtları olarak her zaman duymak istediğimiz bir şey. Bölge halkı da artık nükleeri kesin olarak istemediğini belirtiyor. 1 Ağustos’ta Mersin NKP olarak Akkuyu’da başlayacak yaz kampında Orman Bölge Müdürlüğü’nü de ziyaret ederek Koçaşlı Mezarlığını ağaçlandırma faaliyetimiz olacak” diye konuştu.

Yangından kaçmaya çalışan bir kaplumbağa

Yangından kaçmaya çalışan bir kaplumbağa

20 Temmuz Pazartesi NKP’den Basın Açıklaması

Yarın (20 Temmuz 2015 Pazartesi) 12:30’da Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde Mersin NKP olarak, Akkuyu Yangını ve yangını zamanında söndürememe skandalı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini kaydeden Uğurhan. Nükleer Santrale ne Mersin ne Sinop ne de Türkiye’nin herhangi bir yerinde müsaade etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Fotoğraflar: Ful Uğurhan

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.