EnerjiManşet

Batı Arktik’teki Bir Petrol Sızıntısı Rusya’ya Kadar Yayılabilir

0

Bob Weber tarafından Huffington Post‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Kübra Köprülüoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Yeni yapılan bir araştırma Kanada Kutup Bölgesinin batısında (Batı Arktik) gerçekleşebilecek bir petrol sızıntısının önemli olduğunu, çünkü bu sızıntının Alaska ve batıda Rusya’ya kadar kolayca yayılabileceğini ve okyanusu kirletebileceğini gösteriyor.

kanada

Küresel Çevre Danışmanlığı RPS Applied Science Associates, yayınladığı raporda Kanada Beaufort’tan gelen sızıntıların ve kıyıların kirlenmesinin uluslararası bir sorun olma niteliği taşıdığını belirtiyor.

The World Wildlife tarafınan finanse edilen The National Energy Board araştırması, açık deniz enerji sondajında kuyudan püskürmeyi önleyici iki ayrı öneri üzerinde çalışıyor.

WWF Kanada başkanı David Miller, bu bilgiye olan ihtiyacımızın acil olduğunu belirtiyor. “The National Energy Board bu sorular hakkında çalışıyor. Kararlar veriliyor.”

Danışmanlar, Beaufort Denizi’nde gerçekleşebilecek 22 farklı petrol sızıntısı senaryosu üzerinde duruyor.

Bu senaryoların içine tankerden yakıt veya benzin sızıntısı, sığ/ derin sularda boru hattı sızıntısı veya kuyu patlaması gibi durumlar da dahil ediliyor. Senaryolar yılın çeşitli zamanlarına ve temizliğin yapılış biçimi ve zamanlamasına göre de değişkenlik gösteriyor.

Modeller bölgedeki okyanusun, buzun ve havanın güncel durumu temel alınarak, olası sızıntılar ve temizleme önlemleri ise sektör tarafından verilmiş bilgiler ışığında geliştiriliyor.

Danışmanlar herhangi bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda Alaska’ya petrol sızıntısının ulaşma ihtimalinin %50 olduğunu belirtiyorlar. Araştırmada bu sızıntının %10 ihtimalle Rus Suları’ndaki Chukchi Denizi’ne buz altında parlak ve dağınık yağ cepleri veya dağınık katran kümeleri olarak yayılabileceği görülüyor.

Rapora göre bir sızıntı durumunda petrolün uluslararası sınırları aşıp yayılacağı neredeyse kesin. Böyle bir sızıntının %25 ihtimalle Rusya’yı etkilemesi öngörülüyor. Temizleme sırasında kimyasal içerikli malzemelerin kullanılmasıyla yağ tabakası küçülecek olsa da bu oranda bir değişiklik olması beklenmiyor.

Patlama sonucu yüzey altında oluşacak bir petrol kirliliğinin Alaska’ya kadar yayılması yüksek ihtimalle öngörülüyor.

Proje koordinatörü Dan Slavik sızıntı küçük, farklı petrol türlerinden veya farklı sezonlarda olsa da yayılma hızının oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.

Enerji kürsüsünün 2011 raporlarından birine göre açık deniz buzullarında gerçekleşebilecek herhangi bir petrol sızıntısının temizliğinde olası kötü hava ve deniz koşulları göz önüne alınarak en az beş günde bir ara verilmesi gerekecek.

Miller ayrıca petrol sızıntılarının buzullardaki yaban hayat üzerine etkileri üzerine araştırmalar devam ediyor olmasına rağmen, araştırma konusu olan sularda Beluga Balinası gibi canlıların yaşadığını, bu bölgenin deniz yaban hayatı için önemli bir yaşam alanı olduğunu belirtiyor.

Miller, çalışmanın en ufak bir sızıntının bile büyük etkileri olacağını ortaya koyduğunu, bu sızıntılar yüzünden Kuzey Kutbu doğasının ciddi tehlike altında olduğunu söylüyor.

İnuit Game Council ‘den Frank Pokiak, çalışmanın tasarlanmasında emeği geçen yerli halkın bu konuya özel bir ilgisi olduğunu ve petrolün nereye gittiğiyle oldukça ilgilendiklerini belirtti.

İnuit’lerin yaşamı bu sulardan etkilenebilecek olan foklar, balinalar ve balıklara bağlı. Pokiak “Eğer bir petrol sızıntısı olursa, bu bizim için yıkıcı olur” dedi.

Enerji kürsüsü Imperial Oil ve Chevron Kanada’nın açık deniz sondajı için yaptığı başvuruları inceliyor.

Mevcut kural şirketlerin olası bir patlama için kuyuyu kapatmayı daha kolay hale getirecek, basınç rahatlatıcı 2. bir sondaj kulesine sahip olmaları gerektiğini söylüyor. Her iki şirket de ikinci teçhizatı daha ucuza kurmak için yeni metot önerileri getirmeyi umuyor. Enerji kürsüsü alternatif önerileri değerlendirme konusunda bu şirketlerle anlaştı.

Imperial’ın metot önerilerini bu sonbahar başında açıklayacağı biliniyor, Chevron ise önümüzdeki yıla kadar bekleyecek. 2020 yılına kadar iki şirket de herhangi bir sondaj işlemi gerçekleştirmeyi düşünmüyor.

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Bob Weber

Yeşil Gazete için çeviren: Kübra Köprülüoğlu

(Yeşil Gazete, Huffington Post)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.