EnerjiManşet

‘Rainbow Warrior’ termik santral tehdidi altındaki Çanakkale’de

0

Kömürün zararlarına karşı dikkat çekmek için Türkiye’yi turlayan Greenpeace gemisi Rainbow Warrior, Çanakkale’nin Karabiga ilçesine vardı. Bölgeye, var olan üç kömürlü termik santralin yanında 10 kömürlü termik santral daha yapılmak isteniyor.

karabiga1

Karabiga’da Rainbow Warrior gemisini balıkçı tekneleri “Hoş geldin Rainbow Warrior, kömüre karşı yelkenler fora”, “Rüzgar bize yeter” ve “Kömürsüz ömür istiyoruz” pankartlarıyla karşıladı. Greenpeace eylemcileri de, Greenpeace botu üzerinde “Kaz Dağı kömür solumasın” yazılı pankart açtı.

CENAL A.Ş. ÇED sürecini tekrar başlatacak

Türkiye’nin en çok termik santrale sahip üçüncü şehri olan Çanakkale’de 10 termik santral daha açılmak isteniyor. Özellikle Cengiz İnşaat ve Alarko Holding ortaklığındaki CENAL Elektrik Üretim A.Ş’nin Karabiga’da kurmayı planladığı santral konumu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle en çok tepki çeken projelerden biri.

Şirketin 2013 yılında Çevre Bakanlığı’na sunduğu ÇED Raporu, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar nedeniyle iptal edilmişti. Şirket daha sonra bir bütün olan ÇED raporunu 4’e bölerek sunduysa da, yerel halkın ve sivil toplum kuruluşlarının verdikleri hukuk mücadelesi sonucunda, parçalanan ÇED sürecinin bir bütün olduğu gerekçesiyle proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındı. Defalarca alınan yürütmeyi durdurma kararına karşın şirket yeni bir ÇED süreci başlatıyor. Bu yeni ÇED sürecine karşı da hukuk mücadelesi devam edecek.

Rainbow Warrior gemisi, Karabiga’dan sonra İzmir’e doğru yol alacak.

Greenpeace Akdeniz, Rainbow Warrior Türkiye turu kapsamında, kömürlü termik santrallerin sağlık etkileri konusunda Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırıyor. Kampanyaya destek vermek isteyenler, www.birgunver.org üzerinden, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na bir çağrı metni göndererek, halk sağlığını tehdit eden enerji projelerinin planlanma, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici bir kurum olmasını talep ediyor.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.