EnerjiManşet

Daha fazla işçi ölmesin diye, kömüre karşı plan B

0

İstanbul Greenpeace Akdeniz, Soma’da resmi rakamlara göre 302 işçinin hayatına ma olan iş cinayetinin benzerlerinin tekrar yaşanmaması için yeni bir kampanya başlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yönelik imza kampanyasında Greenpeace, yaşanan facianın en temelinde Hükümet’in enerji politikaları olduğunu ifade ediyor. Kampanya’da Taner Yıldız’a, kömüre verilen teşviklerden vazgeçmesi, yenilenebilir enerjilerin önündeki engelleri kaldırması ve enerji verimliliği potansiyelini değerlendirmesi çağrısında bulunuluyor.

unnamed (2)

Greenpeace’in diğer bir talebi ise kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi başka sektörlere geçişi için ulusal bir plan hazırlığı yapılması.

Greenpeace, Soma’da yaşanan facianın olası nedenleri ve çözüm önerileri üzerine bir de rapor yayımladı. Raporda, Türkiye’nin kömür politikaları, Türkiye’deki maden kazaları, madenlerdeki denetim eksikliği, Soma’daki durumun değerlendirmesi ve Greenpeace’in talepleri ana başlıkları yer alıyor.

“Kömür sektöründe çalışan işçiler yenilenebilir enerji sektörüne kaydırılmalı”

Greenpeace’in kampanyada önerdiği B Planı aşağıdaki talepleri içeriyor:
– Yeni kömür projeleri iptal edilmeli
– 2040 yılına kadar kömür devreden çıkarılarak elektrik üretimindeki payı sıfıra indirilmeli.
– Kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi sektörlere geçişinin yapılması için ulusal bir plan hazırlanmalı
– Kömüre verilen teşvikler sona erdirilip bu teşvikler yenilenebilir enerjilere kaydırılmalı ve yenilenebilir enerjiler önündeki bariyerler kaldırılmalı
– Enerji lisans başvurularında öncelik yerli kömür ve ithal kömürden yenilenebilir enerjilere geçilmeli

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 2012’yi kömür yılı ilan etmiş ve kömüre teşvikleri artırmaya karar vermişti. 7 Ocak 2014 tarihinde  Resmi Gazete’de yayınlanmış olan, Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’e göre Türkiye’de kamu yararı kararı alınması sureti ile, madencilik faaliyetlerine tarım arazileri dahil olmak üzere hız kazandırıldı.

Bahsi geçen Yönetmelikte şöyle deniyor:
‘Tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. Maddesi uyarınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kamu yararı kararı alınması gereklidir. Bu bağlamda ruhsat sahibinin kamu yararı kararı alınması için gerekli başvuruları yapması gerekir.”

Madencilik faaliyetlerine ilişkin yasal alanda yapılan değisiklik ve düzenlemeler ile, Milli Parklar ve Tabiat Parklari alanında da, maden arama ve petrol arama faaliyetlerine de izin verildi.

Greenpeace’in Plan B kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz. 

(Yeşil Gazete) 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.