ManşetTürkiye

Soma faciası için acı çığlığı

0

Sabah itibariyle arama kurtarma çalışmalarına ara verilen Soma maden bölgesine öğlen saatlerinde gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “bu acıların yaşanmaması için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tedbirlerin alınması” gerektiğini söyledi. Gül, dün bölgeye giden Başbakan Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve CHP Başkanı Kemal kılıçdaroğlu gibi protestoyla karşılandı.

Öte yandan Soma’da yakınlarına ulaşmaya çalışan işçi ailelerinin acısı ve bekleyişi sürerken Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden öfke eylemleri devam ediyor.

“Bu acıyı çekmemek için..”

Sabahtan itibaren aynı kalan resmi bilgiye göre 282 madencinin hayatını kaybettiği Soma’ya giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Nasıl gelişmiş ülkeler bu acıları yaşamıyorlarsa artık, bütün kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, alınması gereken tedbirleri almalı, bu doğrultuda Devlet Denetleme Kurulu olarak tavsiyelerimiz var, eminim ki bunlar da ışık tutacaktır. Şüphesiz ki bu acıları bir daha tatmamak, çekmemek için ne gerekiyorsa hepsi yapılacaktır” dedi.

Hayatını kaybeden işçilerin aileleri başta olmak üzere Türkiye vatandaşlarına başsağlığı dileyen Gül, kurtarma çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini savundu.

Sabah saatlerinde, Cumhurbaşkanı Gül’ün bölgeye gelmesinden önce arama kurtarma çalışmalarına ‘arama kurtarma ekiplerinin metan gazından zehirlenmesini önlemek” gerekçesiyle ara verilmiş, işçi yakınları jandarma tarafından bölgeden çıkarılmıştı.

page_somada-erdogandan-sonra-gul-de-protesto-edildi-defol-git-buradan_401326563

Ankara ve İzmir’de müdahale var

Soma’da hastane önünde bekleyiş ve kayıplarını defnedenlerin acısı devam ederken Türkiye’de de eylemler ve protestolar düzenleniyor.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin dünkü ortak çağrısıyla iş bırakan çalışanlar İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde sokağa çıktı.

İstanbul’da Gayrettepe’de buluşan gruplar, Beşiktaş Fındıklı’da bulunan SGK İl Müdürlüğü‘ne yürümek istedi. Ancak dört TOMA’yla bariyer çeken polis yolu kapatarak grupların yürüyüşüne izin vermedi.

“Taşeronu ülkeden sileceğiz”

Mecidiyeköy’de DİSK adına açıklama yapan Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu: “Taleplerimiz: Taşeron yasaklanmalı, madenler yeniden kamulaştırılmalı, iş güvenliği yasası kaldırılıp mesleki denetimler meslek odalarına devredilmeli, hükümet istifa etmeli. Hep birlikte söz veriyoruz taşeronu bu ülkeden silecek mücadele vermek borcumuzdur, bu sistemi ortadan kaldıracağız”dedi.

Ankara Kızılay’da Soma için eylem yapan 100′den fazla liseliye polis tazyikli suyla saldırdı.

izmir foto

İzmir’de Kani Beko ve Bülent Çıhadar hastanede

İzmir’de, sendikaların çağrısı üzerine Basmane Meydanı’nda toplanan bazı gruplar, Gazi Bulvarı üzerinden Konak Meydanı’na kadar yürüdü. Konak Meydanı girişinde polisle bir süre görüşen sendika yetkilileri basın açıklaması yapıp dağılacaklarını bildirdi. Bunun üzerine ara sokaklara dağılan gruptan gözaltına alınanlar oldu. Gerginlik sırasında biber gazından etkilenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Bülent Çuhadar, fenalaşınca ambulansla Eşrefpaşa Hastanesi’ne kaldırıldı. İzmir’de 28 gözaltı yapıldığı öne sürülüyor.

Hakkari’de esnaflar dört günlük yas ve yardımlaşma eylemi başlatılırken, Dersim’de Soma’da yaşanan faciayı protesto etmek için esnap kepenk kapattı. Antalya, Eskişehir, Denizli, Mardin ve Adana gibi yurdun birçok yerinde yürüyüşler yapılıyor.

Diyarbakır’da, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto etmek için büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne yürüdü. SKG İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla sona eren yürüyüş sırasında öğrencilerin yüzlerini siyaha boyadıkları ve Soma ile ilgili mesajların yer aldıkları pankart ve döviz taşıdıkları görüldü.

24418786

Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşık bir saatte yürüyen 2 bin civarında protestocu daha sonra meydanda maden ocağında hayatını kaybeden işçiler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.