ManşetTürkiye

“Hastaneye sabahtan beri sadece bir yaralı işçi getirildi”

0

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın sabah karşı Soma’daki maden faciasıyla ilgili ilk resmi açıklamayı yapmasının ardından Türkiye’de üç günlük milli yas ilan edildi.
Soma Cumhuriyet Başsavcılığı faciayla ilgili soruşturma başlattı. “Maden ocağında kayıt dışı işçi çalıştırıldığı” iddialarını da araştırdığı bildirildi.

Ülkenin farklı şehirlerinde Türkiye’nin gördüğü en büyük ölçekli iş cinayeti için eylem çağrıları yapılıyor.

“Profesyonel ekipler bölgeye 24.30’da geldi”

24 yaşındaki iki çocuk babası oğlunu Hastane önünde bekleyen bir anne.

24 yaşındaki iki çocuk babası oğlunu hastane önünde bekleyen bir anne.

HDK’yla birlikte bölgeye giden Vezan Karabulut Soma’ya ulaştı, Yeşil Gazete’ye izlenimlerini aktarıyor.

“Soma Devlet Hastanesi’nin önünde vatandaşlar yakınlarından haber alma umuduyla bekleyişe devam ediyor. Sabah saatlerinden beri hastaneye sadece bir yaralı getirildi. Cenazeler soğuk depo kamyonlarıyla köylere götürülüyor.”

Karabulut, ölen işçiler köylere götürülürken şehri sessiz ve şokta olduğunu, sadece hastane önünün kalabalık olduğunu belirtiyor.
Karabulut: “Bölgede bulunanların aktardığı kadarıyla dün akşam profesyonel kurtarma çalışması 21.30’a kadar başlamadı. Verilen bilgiye göre 24.30’da kömür işletmelerinin profesyonel ekipleri geldi.
“Kızılay sabah saatlerinde bölgeye yardım ve destek için geldi. Lise ve ortaokul Kızılay’a destek oluyor, etraftaki çöpleri topladıklarını görüyorum.”

Madende mahsur kalan işçilerin yakınları

Madende mahsur kalan işçilerin yakınları hastane listelerine bakıyor.

“Trafo patlamasıyla kalitesiz malzemedir”

Radikal’e konuşan, madenlere elektrik trafoları satışı ve montajı yapan yetkin bir firmanın uzmanı eğer yangın söylendiği gibi trafodan çıktıysa, yetkili firmanın kalitesiz elektrik ekipmanı almış olmasıyla ilgili olduğunu belirtti: “Maden ocaklarında kullanılan trafolarda yangın çıkması ve patlama yaşanması ihtimali yok, sıfırdır. Çünkü bu trafolar ex – proof malzemelerdir. Trafolar da panolarda tüm ekipmanları her şey dahil olmak üzere ex-proof, yani, patlamaya ve yanmaya dayanıklı malzemelerden üretilir. Ama bu maden ocaklarının sahiplerine bağlı. Bu kurallara ne kadar riayet edildi? Ne tür bir trafo satın aldıkları önemli. Piyasada normal yerlerde satılan direk tepesine konulan trafolardan alıp da oraya koydularsa bir facia. Bu trafolar bir olay yada patlama olduğunda hemen yangın çıkarmaya ve hatta yangını körüklemeye müsait. İşverenin bu kurallara ne kadar riayet ettiği konusunda bilgimiz yok. Ama kural olarak maden ocaklarında kullanılacak trafolar ve tüm elektrik ekipmanları, ez-proof yani patlamaya karşı dayanıklı malzeme olması lazım. Malzemelerin tamamının bu özellikte olması şart. “

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.