ManşetSivil Toplum

İstanbul sergisi ütopyalarla ve panayırla kapanıyor

0

tarih vakfıTarih vakfı tarafından Galata Rum Okulunda düzenlenen “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” sergisi bu hafta bir dizi etkinlikle sona erecek. Sergi kapsamında sürdürülen arkeoloji, gündelik hayat, kentsel dönüşüm ve kent hakkının tartışıldığı İstanbul Konuşmaları etkinlikleri 22 Şubat 2014 tarihinde gerçekleşecek   “Heryerleşen İstanbul’da Yokolan Üzerine Düşünceler, Yokyer Üzerine Düşler” konulu panel  ve 23 Şubat günü yapılacak şenlik ile son buluyor.

22 Şubat, Panel

Tarih Vakfı 27-28 Şubat 1993 tarihinde ‘İstanbul Üzerine Beklentiler ve Ütopyalar’ Sempozyumu düzenlemiş ve sempozyum konuşmalarını İstanbul dergisinin Nisan 93 tarihli beşinci sayısında yayınlamıştı. Haziran 1996’da ise UNESCO himayesinde gerçekleştirilen Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansı kapsamında Darphane-i Amire binalarında “Dünya Kenti İstanbul” sergisini açmıştı. 18 yıl sonra aynı sergiyi, 15 Ocak – 22 Şubat tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” adıyla yeniden açan Tarih Vakfı, çeşitli müdahale, dayatma ve yok saymalarla sıradanlaştırılan İstanbul’a bıraktığı yerden tekrar bakarken bugünkü İstanbul’u ve geleceğini bir kez daha düşünmeyi amaçlıyor.

18 yıl aradan sonra açılan Habitat sergisi kapsamında ilk Ütopyalar sempozyumundan tam 21 yıl sonra, 22 Şubat 2014 tarihinde İstanbul’u ve İstanbulluluk hallerini yeniden konuşmak, şehre bu arada yaşatılan yokoluş ve heryerleşme süreciyle ilgili düşünceleri ve daha önemlisi şehirle ilgili yokyer düşlerini (ütopyalarını) paylaşmak ve yirmi bir yıl öncenin kente dair düş ve düşüncelerini bugünün düş ve düşünceleriyle buluşturmak amaçlanıyor.

22 Şubat 2014, Cumartesi günü Karaköy’deki galata Rum Okulunda 14 00 – 16 00 arasında yapılacak toplantıya Afife Batur, Aydın Uğur, Aykut Köksal, Bülent Bilmez, Edhem Eldem, Jean François Perouse, Korhan Gümüş, MuratBelge, Orhan Silier, Uğur Tanyeli, Yaşar Adanalı konuşmacı olarak

23 Şubat Pazar günü  “İstanbul Hayali Panayırı”

23 Şubat günü boyunca devam edecek şenlikte, genç müzisyen ve dansçılarla “İstanbul için Çal, Söyle, Danset”, çocuklarla “İstanbul’a Çocuk Eli Değiyor/Çocuklarla Birlikte Bir İstanbul Tasarlıyoruz” etkinliği ve Berberyan Kumpanyası’ndan “Günbatımında Todori” adlı okuma tiyatrosu olmak üzere üç bölüm var.

4 yaş ve üzeri her yaş grubuna açık olan “İstanbul’a Çocuk Eli Değiyor/Çocuklarla Birlikte Bir İstanbul Tasarlıyoruz” etkinliğini İnformel Eğitim-çocukistanbul ve Stüdyo X birlikte tasarlayıp organize ettiler. Gün boyu sürecek etkinlikte her yaş grubundan çocuklar, dilerlerse anne-babalar, grafik tasarımcı Caner Duyar’ın tasarladığı grafik İstanbul çizimi üzerinde İstanbul’u çiziyor, tamamlıyor, boyuyor ve sonunda Tarih Vakfı’ na bağışta bulunmak üzere açık arttırma ile satışa çıkarıyorlar.

Berberyan Kumpanyası’nın sahneleyeceği Günbatımında Todori adlı okuma tiyatrosu, Ikna Sarıaslan’ın “Todori’de Bir Akşam” adlı ermenice şiirinin teatral sunumu. Kadiköy’deki meşhur Todori Meyhanesi’nde bir çilingir sofrasından memleketten farklı insan manzaralarını izleyeceğimiz bu sunum 16:30’da başlayacak.

İstanbul için Çal, Söyle, Danset bölümü ise, 12:00’den itibaren bütün sergi mekânını kuşatmış olarak 19:00’a kadar devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü, Güz Kumpanyası, operacı Harun Ateş, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden Rebetikocular ve ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu üyeleri günün farklı zamanlarında, şarkıları, türküleri ve danslarıyla sergi koridorlarında veya sahnede olacaklar.

İstanbul Hayali’ne Şenlik boyunca sergi sırasında yeni sahiplerini bulmamış olan sergi panoları da daha küçük bağışlarla yeni sahiplerini arayacak.

 

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.