DünyaManşet

Yeni Delhi’nin havası Pekin’den bile kirli

0

Yale Üniversitesi’nin geçtiğimiz hafta yayınladığı bir araştırma, hava kirliliğinin en yoğun olduğu yerin sanıldığı gibi Pekin değil, Hindistan’ın ikinci büyük kenti Yeni Delhi olduğunu ortaya koydu.

delhi-4

Hava kirliliği güvenli seviyenin 60 katı

Pekin’de ocak ortasında ölçülen hava kirliliği oranı o kadar yüksekti ki, hükümet acil sağlık önlemleri almış, dört büyük otoyolu kapatmış ve vatandaşları hava filtresi ve yüz maskeleri kullanmaları konusunda uyarmıştı. Fakat Yale Üniversitesi’nin yaptığı son araştırma, Yeni Delhi’de durumun daha da kötü olduğunu ortaya koyuyor: yeni Delhi’de hava kirliliği oranı güvenli seviyenin yaklaşık 60 kat daha üstünde.

Araştırmaya göre havada bulunan küçük partiküllerin en tehlikelisi olarak bilinen PM2,5 isimli madde, kasım-ocak ayları arasında Yeni Delhi’de 575 mikrogram olarak ölçüldü. Dünyada hava kirliliğinin en yoğun olduğu Pekin’de ise bu oran aynı dönemde 400 mikrogram olarak ölçüldü.

Sülfat, nitrat, amonyak ve karbon partiküllerinden olan PM2,5’in  tavsiye edilen günlük seviyesi ise 20 mikrogram.

Solunum kaynaklı ölümlerin en çok yaşandığı ülke

Yale Çevre Hukuku ve Politikaları merkezi’nin yöneticisi Dr. Angel Hsu, “hava kirliliği konusunda Hindistan yerine Çin’e odaklanmak beni hep şaşırtıyor” diyor ve ekliyor “Çin hava kirliliği politikasında, her zamanki kapalı tutumunu yumuşattı, fakat Hindistan’tan halen şeffaf veriler alamıyoruz.”Çin, son dönemdeki hava kirliliği üzerine kamuoyu araştırmaları yapmış ve kirliliği azaltmak için önlemler almaya başlamıştı. Oysa yıllardır hava kirliliği problemi çeken Yeni Delhi’de hükümet ya da belediye etkin bir çevre politikasına sahip değil.

Dünyanın yedinci büyük şehri olan Yeni Delhi’de, hava kirliliğinin temel sebepleri arasında endüstri, yolların tozu ve sayıları yedi buçuk milyona yaklaşan motorlu araç trafiği gösteriliyor. WHO (Dünya Sağlık Örgütü’ne göre) Hindistan kronik solunum problemleri nedeniyle ölümün en çok yaşandığı ülke.

(NYTimes, Hürriyet,Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.