Hafta SonuManşet

Çatıda seramik kuş yuvası yapmaca…

0

Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Özde Çakmak‘a, fikir ve çeviri katkısı nedeniyle teşekkür ederiz.

***

Kentsel alanlarda azalan kuş nüfusuna bir çözüm üretmek üzere Vogelbescherming (Hollanda Kuş Birliği)ne danışan  Klaus Kiken, kuş barınağı şeklinde çatı kiremitleri – kuşların şehirde barınabileceği ve beslenebileceği daha çok yer bulma fırsatı sunan bir tasarım – yarattı.

 

Kuşlar genellikle çatıların içine yuva yapmasını hesaba katan Hollandalı tasarımcı standart bir çatı kiremidini aldı ve bu kiremidin üstüne yapıştırılmak üzere önünde giriş için bir boşluk, aşağısında kuşların barınabilecekleri bir sepet olan numune bir yuva inşa etti. Bu şekilde, normalde yuva yapacağı yerlerde güvenli bir barınak yaratmak için kuşların tipik davranışlarından yararlanan  Kuiken onlara havalandırma ve kedi gibi evcil hayvanlardan korunma olanağı da sağlamış oldu.

 

 

Kuş yuvası, kışın aşırı soğuk havalara dayanıklı materyallerden yapılan ve çiftleşme mevsiminden sonra temizlemesi kolay çıkarılıp takılabilen bir de sepet içeriyor. İlk kez 2009 yılında tasarlanan bu kuş yuvaları nihayet üretime geçti ve şu an 100 tanesi satışa hazır.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Özde Çakmak

(Designboom.com, Thisiscolossal.com, Yeşil Gazete)


More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.