DünyaManşet

Öfkeli çiftçiler Brüksel’i süte buladı

0

Avrupa Birliği’nin dört bir yanından süt kotalarına ve fiyatların maliyetlerin altında seyretmesine tepkili 2 bin 500’ün üzerinde çiftçi Brüksel’de toplandı ve protesto olarak tonlarca süt döktü. Süt üreticileri, AB kurumlarının bulunduğu alanı bugün de trafiğe kapalı tutmayı sürdürüyor.

Belçika basınına göre çiftçiler, Lüksemburg Meydanı’na 15 bin litre süt döktü. Zaman zaman polisle de karşı karşıya gelen göstericiler aynı zamanda yangın hortumlarıyla Avrupa Parlamentosu’na da süt sıktı.

İki günlük protestoyu düzenleyen Avrupa Süt Kurulu (EMB), mevcut kotaların küçük çiftçilerin zarar etmesine yol açtığını söyledi ve pazara etkin düzenlemeler getirilmesi istediklerini dile getirdi.

Avrupa Süt Üreticileri Birliği (EMB) Başkanı Romuald Schaber, “Tüm Avrupa’dan bu kadar meslektaşımızın protesto için gelmesi, toplumun ihtiyacını karşılayan kırsal tarımın geleceğinin onlar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu gelecek yalnızca bir Avrupa denetim kurumu aracılığıyla esnek bir arz yönetimi ile sağlanabilir” dedi.

EMB, şu andaki aşırı üretimin Avrupa’daki süt piyasasını harap ettiğini söyledi ve AB kurumlarına gerekli önlemleri alma çağrısında bulundu. Kuruluş, fiyatlar üzerinde baskıya yol açan ‘absürd derecede aşırı üretimi’ kınadı.

EMB, bir litre süt üretiminin maliyetinin 0.40 Euro, toptan satış fiyatının ise 0.26 Euro olduğunu açıkladı.

Dünyanın en büyük süt üreticisi olan AB, bütçesinin yüzde 40’tan fazlasını süt üreticilerini de kapsayan çiftçilere mali destek için ayırıyor.

AB’nin yıllık 130 milyon ton civarında olan kotası, birliğin tüketim ihtiyacının oldukça üstünde. Brüksel, kota uygulamasını 2015 yılında kaldırmayı planlıyor.

Pazartesi günü Brüksel’e gelen traktörlerin büyük kısmı geceyi de şehirde geçirirken, Belçikalı üreticilerin çoğu çiftliklere geri döndü. Brüksel’de kalan çiftçiler traktörlerini Brüksel merkezine taşımaya hazırlanıyor.

(Euroactiv, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.