DünyaGündemHafta SonuManşet

Amerikalılar Tabiat Ana’yı hatırladı

0
Foto: Adam Welz

Foto: Adam Welz

New York, (Yeşil Gazete) – Sandy Kasırgası ABD’nin doğu sahillerinde etkisini göstermeye başlamışken kasırganın etki alanındaki 60 milyon Amerikalı’da  bekleyiş yerini paniğe bırakıyor. Kuvvetli kasırga ile birlikte aşırı yağışların ve denizin yükselmesinin sonucunda sel baskınları bekleniyor.

Kasırgadan etkilenecek şehirlerin başındaki New York’ta Pazar akşamından itibaren metro ve otobüs seferleri durduruldu, okullar tatil edildi. Broadway showları iptal edildi, akşam saatlerinden itibaren şehirde açık bir Starbucks bile bulunmuyor. Endişeli bir bekleyişin hâkim olduğu şehirde insanların süpermarketlere hücum ederek başta tuvalet kâğıdı olmak üzere tüketim mallarını stoklarını bitirdi.

New York’tan birçok iç ve dış hat uçuşları da yapılamıyor. THY’nın pazartesi günü yapılacak İstanbul – New York  ve Washington uçuşlarının da iptal edildiği bildirildi.

Bugün itibariyle, Wall Streetteki bir çok banka ve finans kuruluşu faaliyetlerine ara verdi.

Televizyonlar olağan akışlarını keserek etkisini Çarşamba akşamına kadar göstermesi beklenen Sandy kasırgası haberlerine geniş yer veriyor. Birçok eyalette zorunlu tahliyeler başladı. Özellikle sahil kesimlerindeki yerleşimlerin büyük oranda boşaltıldığı açıklanıyor. Yetkililer sık sık alınan tedbirleri sıralayarak vatandaşları uyarıyorlar. Yetkilerin konuşmalarında sık sık Tabiat Ana’ya referans vermesi ise ABD için alışılmış bir durum değil.

Doğu sahillerinde hayatı altüst eden kasırga yaklaşan Başkanlık seçimleri öncesi yürütülen siyasi kampanyaları da etkiledi. Gerek Obama’nın, gerek Cumhuriyetçi Başkan adayı Romney’in birçok seçim toplantısı iptal edildi. Başa baş giden seçimler öncesi planları büyük ölçüde bozulan her iki aday şimdiye kadar yaptıkları seçim çalışmalarında küresel ısınmadan ve etkilerinden hiç bahsetmemeleri nedeniyle eleştiriliyordu.

Sandy kasırgasını bekleyen New York’ta bir grup aktivist bir gösteri yaparak  İklim Değişikliği konusunda adayların gösterdiği suskunluğu kınadılar. Times meydanında toplanan 350.org aktivistleri “İklim Suskunluğuna Son” pankartı açtılar.

Bilim insanları küresel ısınmanın Sandy kasırgası gibi bir çok aşırı iklim olayının nedeni olduğuna dikkat çekiyorlar. Son yıllarda yeryüzünün ortalama sıcaklığı artmaya devam ederken, atmosferin 1970 yılına oranla %4 daha fazla rutubet tuttuğunu ve bunun da yağmurları artırdığını belirtiyorlar.

Son yıllardaki aşırı hava olayları, özellikle kuraklık, sıcaklık dalgaları, orman yangınları Amerika’yı feci şekilde etkiledi ve Amerikalıların iklim konusunda daha duyarlı olmasına yol açtı. İklim Değişikliği İletişimi isimli Yale Projesinin bulgularına göre Amerikalıların %70’i küresel ısınmaya inanıyor.

Yeşil Gazete Haber Merkezi (New York), 350.org

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.