Hafta SonuManşet

Karda kışta, kuşların hayatta kalabilmesi için basit yöntemler

0

Karlı havalarda, kışta kıyamette, kentlerde birlikte yaşadığımız kuşlar ne yapıyor, bu soğuklarla nasıl başa çıkıyorlar? Kentlerdeki kuş dostlarımız sıcak iklimlere de göç edemediklerine, başlarını sokacak sıcak bir yer ve yiyecek bir şeyler bulmakta da zorluk çekebileceklerine göre onlarla dayanışmanın bir yolunu bulamaz mıyız?

Karlar kalkana, havalar ısınana kadar birkaç hafta geçebilir ve yeterince yiyecek ve sığınak bulamayan kuşlar açlıktan ve soğuktan ölebilirler. Basit birkaç önlem ise hayat kurtarabilir.

Öncelikle kuşlara yem, hatta ekmek vermenin kötü bir yanı olmadığını söyleyelim. Bunlar acil durumlarda hayat kurtarabilir. Kuşları beslemek için birkaç da basit yöntem önerelim:

Bu şekilde bir şişe içine kuş yemi koyup balkonunuza ya da camın önüne asabilirsiniz. En basit yolu bir pet şişe ve iki tahta kaşıkla yapılabilecek bir sistem.

Sağdaki örnekte olduğu gibi cam şişe kullanarak doğaya daha az zararlı ve daha estetik bir sistem kurmayı da düşünebilirsiniz. 

Daha besleyici bir sistem için biraz daha uğraşıp yukarıdaki karışımı hazırlayabilirsiniz. Bu, içyağıyla kuş yemlerinin karıştırılmasıyla oluşturulan bir tür yağlı tekerlek. Kasaptan alabileceğiniz bir büyük iç yağını eritip, içine çeşitli meyve kabukları, çekirdekleri ve kuş yemlerini karıştırıp tekrar dondurmanız ve istediğiniz biçimi verip balkonunuza veya bahçenize asmanız gerekiyor.

Bu yöntem daha büyük kuşların kışı atlatması için çok başarılı. Yalnız bu yağlı kuş yemini ancak kışın kullanabilirsiniz, sıcak havada eriyecektir.

Tabii en kolay bulunacak besin ekmek. Kuşlar için en besleyici şey olmasa da, karlı havalarda yukarıdaki gibi bir dal parçası ve birkaç dilim ekmek kullanarak yapacağınız basit bir ekmek ağacını bahçenize veya kapının önüne dikebilirsiniz.

Aslında bütün bunlar, sizin yaratıcılığınıza bağlı olarak çeşitlendirilebilir. Bu karlı günlerde kuşların ve kentlerde yaşayan diğer hayvanların da üşüdüğünü, acıktığını ve susadığını unutmayalım yeter.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.