ManşetTürkiye

Öcalan devreden çıktı

0

 

ABD büyükelçisi Ricciardone’nin Ankara’nın İmralı ile görüşmelerini olumlu bulduğunu açıkladığı gün Abdullah Öcalan’ın açıklamaları gündeme oturdu. Öcalan’ın bu süreçte rolünün bittiğine dair açıklamaları görüşmelerin devamı için bir hamle mi, yoksa çatışma ortamının yoğunluk kazanabileceğine dair bir tehdit mi olduğu tartışılıyor.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla 27 Temmuz Çarşamba günü yaptığı görüşmenin ayrıntıları belli oldu. Fırat Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre, Öcalan, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Öcalan, Devlet ve Kandil’e seslenerek, “Benim yapacaklarım bitti. Bundan sonra benim rolümü sürdürmem için sağlık, güvenlik ve özgür hareket alanının sağlanması gerekiyor.” dedi.

İçinde bulunduğu koşullarda pratik önderlik yapamayacağına dikkat çeken Öcalan, şöyle konuştu: “Ben burada pratik önderlik yapamayacağımı, bu şartlarda bunu sürdüremeyeceğimi söylemiştim. Her iki taraf da bana bir şeyler söylüyorlar. Devletin-AKP’nin zaten ne yaptığı ortada. Her iki taraf da beni idare ediyor. Aslında bu bir şantajdır. Kandil beni taşeron olarak kullanıyor. Devlet de heyeti taşeron olarak kullanıyor. Her iki taraf da beni taşeron olarak kullanıyorlar. Her iki tarafın beni taşeron olarak kullanmasına son veriyorum. Bugün itibariyle buna son veriyorum. Benim yapacaklarım bitti. Bundan sonra benim rolümü sürdürmem için sağlık, güvenlik ve özgür hareket alanının sağlanması gerekiyor. Artık bunlar olmadan hiçbir şey yapmıyorum. Bu şekildeki pozisyonum devlete de, Kürtlere de zarar veriyor. Bazıları da ‘Öcalan bu şartlarda orada yönetemez, yapamaz, içeriden pratik önderlik yapılamaz’ diyordu. Doğru söylüyorlar. Bu koşullarda barış görüşmesi yapılamaz.”

Öcalan, “Benim rol almamı isterlerse üç şartım var” ve üç şartı şöyle sıraladı: “Sağlık, güvenlik ve özgür hareket etme. Bu üç şartı sağlayabiliyorlarsa ben devam ederim. İki taraf da rolüm konusunda anlaşırlarsa, sağlık, güvenlik, özgür hareket alanı yaratırlarsa, rolümü oynarım. Bu şartları sağlayamıyorlarsa ben daha fazla devam etmeyeceğim.” Bir tek annenin dahi gözyaşı dökmesini istemediğini söyleyen Öcalan, “Bir ananın gözyaşının dökülmesi bana acı veriyor. Türkiye kamuoyunun şunu bilmesini istiyorum. Ben Başbakan’a ‘Çözüm için gerillaları bir yerde toplayalım’, ‘Sorunu hemen bir haftada çözelim’ demiştim. Ama Başbakan’dan ses yok. Başbakan’ı itham ediyorum. Barış istemiyor, her türlü kolaylığı sağlamamıza rağmen barışa yanaşmıyor.” dedi

Yüksekova Haber, YG haber merkezi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.