DünyaGündemManşet

İspanya’da isyan sürüyor

0

Barselona’da Cuma günü direniş çadırlarının belediye temizlik işçileri tarafından zorla sökülmesi sırasında polisin olağanüstü sert tedbirler uygulamasına rağmen barışçı eylem kararlılıkla devam ediyor. Barselona’nın en merkezi noktası olan Katalunya meydanını dolduran binlerce öğrenci meydanın kontrolünü tamamıyla ele geçirmiş durumda. Polis neredeyse hiç görülmüyor.

Cumartesi gecesi Barselona- Manchester United arasında Londra’da oynanan şampiyonlar ligi finali esnasında bile öğrenciler meydanı terk etmediler. Barselona’da final maçı sırasında şehirde hayat neredeyse durmuşken Katalunya meydanı eylemcilerle cıvıl cıvıldı.

Bugün de pazar olmasına rağmen eylem bütün canlılığıyla devam etti,  gece yaklaşırken meydanda oturan binlerce genç bir şenlik havası içinde geçen konuşmaları izlerken geceyi meydanda geçirmeye hazırlanıyorlar. Meydanın dört bir yanına direniş çadırları kurulmuş, ateşler yanıyor, hatta bazı göstericiler meydandaki ağaçlara tahta kulübeler yapmışlar ve sanki yıllardır orada yaşıyormuş rahatlığı içindeler.

Katalunya meydanında süren eylemin en belirgin özelliği barışçı niteliği. Direniş sürerken ne yüksek sesle atılan sloganlar, ne de öfkeli haykırışlar var. Öğrenciler tam bir örgütlülük içinde eylemi koordine ediyorlar. Meydanın girişinde bir enformasyon çadırı kurulmuş, meydanın krokisi çizilmiş ve eyleme katılan değişik grupların yerleştikleri alanlar gösterilmiş. Feministler, anarşistler, zen Budist gruplar kendi aralarında toplanmışlar. Her köşede küçük gruplar hararetle tartışıyorlar. Bir köşede iletişim çadırı var, burada onlarca bilgisayar internet yoluyla bilgi ve destek akışını kontrol ediyor. Bir köşede orta yaşlıların da aralarında olduğu bir grup mutfak kurmuş, göstericilere ücretsiz yemek dağıtıyor. Ortalıkta tam bir komün ruhu hâkim. Göstericiler çok genç, fakat hepsi çok önemli bir iş yaptıklarının farkındalar.

15 Mayıs’ta, İspanyol genel seçimlerinin arifesinde Madrid’de başlayan öğrenci hareketi hiç bir partinin kendilerini temsil etmediğini düşünerek kendi seslerini duyurmaya çalışıyor. Toplumda radikal bir değişim için eylemde olduklarını, Kahire, Rejkjavik ve Madrid’den çok şey öğrendiklerini söylüyorlar. Hak ettikleri dünya için barış içinde ve kararlılıkla direnişi sürdüreceklerini ve mücadelelerini tüm dünyaya yaymayı hayal ettiklerini söylüyorlar.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.