ManşetTürkiye

Taksim’de 1915 yası: “Bu acı hepimizin”

0

1915’de yüz binlerce Ermeni’nin katledildiği tehcir ve katliamın 96. yıldönümü Taksim Meydanı’nda anıldı. Sessiz bir oturma eylemi şeklinde süren anma etkinliğinde 1915 olayları sırasında ölen bazı Ermeni vatandaşların isimleri de okundu.

Ermeni ağıtlarıyla başlayan etkinlikte açılan Ermenice, Kürtçe, Türkçe, Fransızca ve İngilizce ‘Bu Acı Hepimizin’ yazılı pankartın üzerine çok sayıda karanfil bırakıldı, yaşamını yitirenler için mumlar yakıldı.

Sanatçı Zeynep Tanbay’ın “Bu acı hepimizin” başlıklı metni okuduğu anma etkinliğine Arat Dink, AGOS gazetesi yazarları, Ermeni cemaatinin temsilcileri ve aralarında çok sayıda Yeşiller Partisi üyesinin ve tanınmış isimlerin de olduğu bine yakın kişi katıldı.

24 Nisan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Anadolu’da yaşayan yüz binlerce Ermeni’nin soykırıma tabi tutulduğu tehcir ve katliamların başladığı tarih olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ilk 24 Nisan anma etkinliği geçen yıl yapılmıştı.

Hrant Dink 24 Nisan 1915’te yaşananları  1996’da Agos Gazetesindeki köşesinde şu şekilde aktarmıştı:

“Tarih, 24 Nisan 1915’in şafak vakti. Özellikle İstanbul’daki Ermeni aydınları, yazarlar, sanatçılar, öğretmenler, avukatlar, doktorlar, mebuslar teker teker alınırlar evlerinden, götürülürler… ve bir daha da geri dönmezler. İşte, birkaç gün sonra bütün Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde gerçekleştirilen “tarihsel Ermeni dramı”nın başlangıcıdır bu tarih.”

(Hrant Dink’in 23,5 Nisan yazısını okumak için burayı, yazının Fikret Kuşkan tarafından seslendirilmiş hali için ise burayı tıklayınız)

Bu yıl soykırımın yıldönümü ve Ermeni cemaatinin kutladığı Paskalya bayramı aynı güne denk geldi. Yeşiller Partisi üyesi Filor Uluk anma sırasında Paskalya bayramını hatırlatan bir pankart açtı.

Anma etkinlikleri Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi tarafından orgaznize ediliyor.

Anma etkinliğinde yapılan basın açıklaması şöyle:

“24 Nisan 1915, asırlardır bu ülkenin diğer halkları ile birlikte yan yana yaşamakta olan Ermeni halkının; kadın, çocuk, ihtiyar, hasta ayırt edilmeksizin, sırf Ermeni oldukları için; yurdundan, evinden, tarlasından, işyerinden, mesleğinden devlet zoruyla koparılıp yüz binlercesinin öldüğü, öldürüldüğü, sürüldüğü ve her türlü zulme maruz kaldığı felaketin başladığı gündür.

O tarihten bu yana devlet ve hükümetler, bu korkunç olayın üstünü örtmeye, olmadı hafifsetmeye, dahası -isyan gibi nedenlerle- meşru göstermeye çalıştı. Oysa hiçbir gerekçenin haklı gösteremeyeceği bu ölümcül sürgün açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

Ancak bilinmelidir ki;

Devletin bu suçu inkâra dayalı resmi politikası sürdükçe o tarihten beri bu ülke insanlarının yüreğinde gizli gizli kanayan yara derinleşmekte; aklımızı, vicdanımızı, hak-adalet duygumuzu daha fazla felç etmektedir.

Ama artık buna bir son vermeliyiz. O nedenle, bu ülkenin alnı ve vicdanı ak insanlar ülkesi olmasını yürekten isteyen herkesi çok gecikmiş bir insanlık görevine davet ediyoruz. 24 Nisan‘ın işaret ettiği o ağır suçun, insanlığın asli değerleri temelinde birleşen hepimizin ortak acısı olduğunu ilan etmeye çağırıyoruz.”

Anma etkinliği kapsamında farklı yerlerde de etkinlikler gerçekleştirildi.  İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde bir araya geldi. İstanbul dışında, Ankara, İzmir, Bodrum ve  Diyarbakır’da da anma etkinlikleri düzenlendi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.