DünyaManşet

Yine barış için bombalıyorlar: Libya’ya saldırı

0

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ve 22 ülkenin katıldığı Libya zirvesinin ardından alınan operasyon kararı uygulamaya alındı. Fransa Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yaptıkları ortak açıklamada Fransız savaş uçaklarının Kaddafi’ye ait bir askeri aracı bombaladığını söyledi.

El Cezire kanalı da, Fransız uçaklarının Bingazi’de Kaddafi’ye bağlı birliklere ait 4 tankın inha edildiğini bildirdi.

Fransız kaynaklar Libya semalarında halen 20 savaş uçağı ve bir Avaks kişif uçağı bulunduğunu ve operasyonların Bingazi kenti’nin 100-150 Km çevresini kapsayacağını açıkladı. Fransa’nın tek uçak gemisi Charles de Gaulle de yarın Libya’ya gönderilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan uçaklarının, Kaddafi’ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Sarkozy, Paris’te yaptığı açıklamada, uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti.

İtalya da ABD, NATO ve İtalyan güçlerinin bulunduğu beş üssü kullanıma sundu.

Kanada bölgeye savaş uçakları gönderdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ülkesinin Libya konusunda tüm seçeneklere hazır olduğunu söyledi.

Hollanda başbakanı da, İngiltere, Fransa ve Kanada’nın önümüzdeki saatlerde Libya’ya hava saldırısı yapacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama ise, ülkesinin ve Libya ile ilgili diğer koalisyon ülkelerinin, bu ülkede sivillere karşı şiddetin durdurulmasına yönelik olarak acilen harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

Akdeniz ve çevresinde konuşlulanan ABD savaş uçakları ve savaş gemilerinin, operasyona ilk aşamada katılmadıkları, ancak daha sonra füze saldırılarıyla destek verecekleri ileri sürüldü.

ABD ordusunun Libya hedeflerine Tomahawk füzeleriyle saldırı düzenleyebileceği belirtildi. (Radikal, BBC, Ntv)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.