ManşetSivil Toplum

Dink Davası yeni başkanla başladı

0

Dink Cinayeti davasını izleyen CHP’li Tanrıkulu, mahkemenin AİHM kararını yerine getirme konusunda tutum alacağını beklemediğini söyledi; “Ama alırsa mahcup olmak isterim” dedi. Samast, İstanbul Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde 28 Şubat’ta yargılanmaya başlayacak.

Hrant Dink cinayeti davasının dört içerisinde gerçekleştirilebilen 16. duruşması uluslararası siyasi ve hukukçu gözlemcilerinin de ilgisi altında bugün başladı.

Tanrıkulu: Mahcup olmak isterim

Duruşmayı izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan haklarından sonrumlu Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bianet’e, hükümet tetikçilerin yakalandığını açıklayarak cinayetin faili meçhul olmadığını iddia ettiğini, asıl meselenin tetikçilerin değil arkasındaki güçler olduğunu belirtti.

“AİHM kararının yerine getirilmesindeki sessizlik ve dirençse Hükümet tarafından bu derin ilişkilerin ortaya çıkarılmak istenmediğini ortaya koyuyor. AİHM kararının yerine getirilmesi konusunda mahkemenin  tutum alacağını beklemiyorum ama alırsa mahcup olmak isterim.”

Avrupa Parlamentosu (AP) -TBMM Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Danışmanı Ali Yurttagül, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşar Yardımcısı Elena Sachez, Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Kadriye Karcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Türkiye Barolar Birliği’nden gözlemciler, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, İstanbul Barosu yönetim kurulu üyesi Başar Yaltı‘nın da izleyiciler arasında yer alacağı açıklandı.

Paris Barosu’ndan Marie-Alix Canu-Bernard, Elise Erfi ve Paris Barosu Ermeni Avukat ve Hukukcular Dernegi (AFAJA) Esbaskanı Alexandre Aslanian, Temmuz 2009’da da yargılamayı izlemek için İstanbul’a gelen Brüksel Barosu eski başkanı Yves Oschinsky de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek duruşmayı izlemek için İstanbul’a geldiler.

Duruşma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 14 Eylül’de verdiği mahkumiyet kararının, hükümetin itiraz etmemeyi tercih etmesi üzerine 14 Aralık 2010’da kesinleşmesinden sonra görülecek olan ilk duruşma olması bakımından önem taşıyor.

Mahkeme heyeti başkanı artık Canak değil

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Erkan Canak, başka soruşturmalarda adı geçtiği için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla görevinden alınıp Sakarya’ya düz hakim olarak atanmıştı. Canak bunun üzerine emekliliğini istedi. Mahkemeye, daha önce de heyette yer alan Hakim Rüstem Eryılmaz oldu.

Samast’ın davası 28 Şubat’ta

25 Ekim 2010’da verilen bir kararla dosyası İstanbul Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için savcılığa gönderilen tetikçi zanlısı Ogün Samast, 28 Şubat’ta yargılanmaya başlayacak. (Elif Gençkal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.