Geçtiğimiz Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tanıttığı “Yeni AKM” projesi kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nin 2019 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesi bekleniyordu.
2008 yılında “tadilat” nedeniyle kapatılarak on yıldır kaderine terk edilen Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımı için hazırlıklar yapılmıştı.
Binanın yıkıldıktan sonra aynı alana opera binası yapılacağı belirtilirken, yıkım çalışmalarına asbest tespit edilmesi nedeniyle başlanamadı.
Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre şimdilik yıkım yok ancak işçiler eski bir iskeleyi onarmaya devam ediyor.
Bakanlıktan gelen yetkililerin binada yaptıkları incelemeler sonrasında AKM’in büyük sahne kısmında asbest tespit ettikleri belirtildi.
Kimyasal temizleninceye kadar binada yıkım yapmanın mümkün olmadığı, binanın içine giren yetkililerin de koruyucu kıyafetlerle işlem yaptığı bilgisi paylaşıldı.
Bir yetkili, ön kısma altı metrelik duvar örüleceğini, çalışmanın içeriden bağımsız olduğunu söyledi.
AKM Müdürü Mimarlar Odası yetkilileriyle güvenlik telsizinden konuştu
Atatürk Kültür Merkezi’nde yıkımın başladığı iddiaları üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyeleri ve avukatları AKM’de inceleme yapmak istedi.
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Çevre Etki Değerlendirme Kurulu sekreteri Mücella Yapıcı ve TMMOB’un “yeni AKM” projesinin yürütmesinin durdurulması yönünde açtığı davanın da avukatı olan Can Atalay, AKM binasının Gümüşsuyu’ndaki girişinde bekleyen güvenlik görevlileri tarafından bakanlık izni olmadıkları gerekçesiyle içeri alınmadı.
AKM Kurum Müdürü Cahit Koca, yıkımın başladığı iddiaları üzerine binaya gelen TMMOB Mimarlar Odası yetkilileri için polise müdahale talimatı verdi.
“Yıkımla ilgili süreci yerinde konuşmak ve yasal sorumluluklarınızı hatırlatmak istiyorum” diyen Muhcu’ya Koca, “Ben sorumluluğumu biliyorum, Ankara ile görüşebilirsiniz, toplantıdayım” diye yanıt verdi.
Çevre Etki Değerlendirme Kurulu sekreteri Mücella Yapıcı ise Koruma Kurulu’nun verdiği kararı hatırlatarak “Kendi başına çelişkilidir ve hukuka aykırıdır ve tarafımızdan yargıya götürülmüştür” dedi.
Yürütmeyi durdurma kararının verilmesi için Can Atalay’ın mahkemeye tekrar beyanda bulunduğunu belirten Yapıcı “Yargı süreci bitmeden buraya tek bir kazma dahi vurulamaz” diye konuştu.
Asbest nedir?
Isıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda bir mineral olan asbest, meslek hastalıklarının önde gelen nedenlerinden biri. Asbest solunur hale geldiğinde asbestosis (akciğer hastalığı), akciğer kanseri ve mezotelyoma (akciğer zarı veya karın zarı tümörü) neden oluyor ve tedavisi genelde mümkün değil. Sadece mesleki maruziyet nedeniyle dünyada yılda 100 bin ölüme neden olduğu ve şu anda 125 milyon insanın mesleki olarak abseste maruz kaldığı tahmin ediliyor.
20’inci yüzyılın başlarında çimentoya karıştırılarak asbestli çimento üretilmesi ile tüm dünyaya yayılan asbest, inşaat malzemeleri, boru, levha, balata, conta, elektrikli aletler, iplik ve dokuma, sahne perdeleri, yalıtım malzemeleri üretiminde ve daha binlerce üründe kullanılıyor. Ucuz ve kolaylıkla ulaşılabilir olduğu için belediye binaları, okullar ve hastaneler asbest çimento kullanılarak inşa ediliyor.Türkiye’de 2010’da yasaklanana kadar 150 bin ton asbest üretildi; 1 milyon asbest çeşitli ürünlerde kullanıldı.
(Bianet)