Beton değil Ağaç, Kışla değil Park – Gizem Hasırcıoğlu

Yürümeyi öğrenmeye çalışan bir bebek düşünün, ilk önce “ayağa kalkmak” için verdiği çabayı. Sıralamasını, tam oldu derken düşüşünü, yeniden deneyişini ve nihayet iki ayağı üzerinde durmayı başarabildiğinde suratındaki o ifadeyi. İşte dün Taksim Gezi Parkında toplanan, eğlenen, dans eden, “ayağa kalkmak” için gelen binlerce insan bunu hatırlattı bana, o ifadeyi yerleştirdi yüzüme. Çok değil geçen hafta Emek sineması önünde yaşanılanları düşündüğümüzde eylemin iyimserliği yerine düşüncenin kötümserliğine yenik düşer mi acaba insanlar diye endişelenmiştim, yanılmışım.

İstanbulluların nefes alabildiği nadir yerlerden biri durumundaki Taksim Gezi Parkı yönetenlere göre gelip geçilen, üzerinde zaman geçirilmeyen bir yer. Fotoğraf aksini söylüyor sanki

Dün, yerine kışla yapılmak istenen Gezi Parkı’nda büyük bir kalabalık toplanmıştı. Kelimenin tam anlamıyla genci yaşlısı, ünlüsü ünsüzü ordaydı. Saat 12 de başlayan ve gece 12’ye kadar süren şenlik tadında eylemde saat 6’da başlayan akşam sahnesi ile ortam iyice ısındı.

Akşam sahnesi Taksim Gezi Parkı Derneğinin basın açıklaması ile başladı. Açıklamada “’İçinde yaşayan tüm canlıları hiçe sayarak, yaşam alanlarını yok etme pahasına gerçekleştirilmek istenen projelere, doğal olarak karşı duruyor; meydanımıza, parkımıza, sinemamıza,pastanemize,tarihimize, doğamıza sahip çıkıyoruz. Bu parka, belki de adımını bile atmamış insanların, bu parkın yok edilmesine dair aldıkları kararı da biz reddediyoruz. Parkı korumak için şimdiye kadar 80 bin imza toplanıldı. Kışla’nın yapılması halkın sesini duymamak, hakkını gasp etmek anlamına gelir ” dendi.

http://www.youtube.com/watch?v=NQbbQ3m3dPE&feature=youtu.be&ac

Gün içinde 7000 imza daha toplandığı belirtilirken- bulunduğum saatler içinde telaffuz edilen sayı buydu- “Taksim bizim, Emek bizim, Anadolu bizim” “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları eksik olmadı.

Dernek “Taksim’in yaşanan değil gelip geçilen bir yerdir” sözüne cevaben Taksim’in nasıl yaşadığını gösterecek bir festival düzenlediklerini belirtti.

Basın açıklamasının ardından sahneye SattasReggaeBand çıktı ve sahne gece boyunca Yasemin Mori, Bulutsuzluk Özlemi, Büyük Ev Ablukada, Yaşar Kurt gibi isimleri misafir etti.

Geçtiğimiz aylarda aralıksız 30 gün Taksim nöbeti tutan dernek üyeleri ve gönüllüleri, nöbetin bundan sonra her Cumartesi günü süreceğini söyleyerek herkesi Taksim için, park için ve kent belleğinde bıraktıkları izlere rağmen yok edilmek istenen daha nicesi için eyleme destek olmaya çağırdı.

 

 

Gizem Hasırcıoğlu

twitter.com/Gizem_H

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR