Başbakan: Vatandaş istemiyorsa zorla yapacak halimiz yok; zeytin mi önemli kurulacak tesis mi?

Başbakan ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, kamuoyunda ‘Zeytinlik Kanunu’ olarak bilinen ve zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına olanak sağlayan yasa tasarısına ilişkin konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında bugün TBMM’de görüşülecek olan Zeytinlik Kanunu hakkında konutu. Yıldırım “Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi daha önemli, Türkiye’nin geleceği açısından. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım. Muhalefetin derdi, üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.” ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım’ın konuyla ilgili sözleri şöyle:

“Zeytin kanunuyla ilgili bir düzenleme var. Maalesef daha düzenleme Meclis’te görüşülmeden yine muhalefet bir istismar alanı aramanın peşine düştü. Neymiş zeytin alanları yok edilecekmiş. Ben vatandaşlarıma gerçeği buradan anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz 15 yıl içerisinde Veysel Hocam, zeytin ağacı sayısı yüz milyondan yüz yetmiş iki milyona çıktı mı? Çıktı. Zeytin tarihinden bugüne kadar yüz milyon zeytin ağacı varlığımız var, AK Parti iktidarında bu sayı yüz yetmiş iki milyona çıkmış. Peki zeytin üretiminde dünya ikincisi yapan Türkiye’yi kim, AK Parti. Getirilen düzenleme ne? Zeytin alanı olan yerlerde maalesef geçmişte birtakım yanlış uygulamalar, hukuksuz uygulamalarla sanayi tesisleri yapılmış. Ve dolayısıyla o zeytin alanları kullanılamaz hale gelmiş. Biz onunla ilgili düzeltme yaptık. İkincisi de sanayi bölgesindeki zeytin alanlarını üç kilometre yakınına kadar asla hiçbir tesis yapılmayacak. Ancak üç kilometre daha fazla mesafede yapılabilecek. Bu kurula gelecek, değerlendirme yapılacak.”

“Müspet bir karar çıkarsa bakanlığa gidecek. Kamu yararını sağlayan şeyleri yapmalıyız. Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi daha önemli Türkiye’nin geleceği açısından. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım. Muhalefetin derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Vatandaş istemiyorsa, istemediğini zorla yapacak halimiz yok.”

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR