Hayvan HaklarıManşet

Barolardan ortak açıklama: Erdoğan’ın ‘köpekler toplatılsın’ talimatı yasaya aykırı, uygulanamaz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın sokakta yaşayan köpeklerle ilgili yaptığı “Belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı” açıklamasına barolardan yanıt var.

Erdoğan 17’nci G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki Endonezya ziyareti sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, konuyla ilgili iki bakanlığa talimat verdiğini belirterek şunları söylemişti:  “Öncelikle hayatını kaybeden yavrumuza Allah’tan rahmet diliyorum. Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli talimatları verdim. Bakanlarım çalışıyor. Bu işi boş bırakmamalıyız. Konuyla ilgili atılacak adımlar neyse, ne tedbir gerekiyorsa yerine getirilecek.”

“Öncelikli olarak belediyelerin barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplaması gerektiğini” söyleyen Cumhurbaşkanı Konya ve İstanbul Beykoz barınaklarını örnek göstermiş; hayvanların toplanıp barınaklara konulacağı uygulamanın bütün illere uygulamayı düşündüklerini kaydetmişti.

‘Sadece güçten düşmüş hayvanlar bakımevinde tutulabilir’

Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin yasalara aykırı, bağlayıcılığı bulunmayan bir talimat olduğunu belirten 21 baro, ortak açıklamalarında bunun uygulanamayacağını kaydetti.

21 baronun imzasının olduğu açıklamada şöyle denildi:

“Hukuka ve vicdana aykırı söylemlerle köpekleri barınaklara hapsetmek isteyen zihniyetin karşısındayız!

“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17.11.2022 tarihinde bir basın mensubunun sorusu üzerine ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı’ şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Cumhurbaşkanı’nın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne açıkça aykırı bu açıklamasına karşı aşağıdaki hususları kamuoyunun dikkatine sunma zorunluluğu doğmuştur.

5199 sayılı Kanun’un 6/4 ve Uygulama Yönetmeliği’nin 7/1-a maddeleri gereği sokak hayvanları sadece aşılanmak, tedavi edilmek, kısırlaştırmak; yani rehabilite edilmek amacıyla toplanarak ‘geçici’ bakım evlerine alınabilir. Daha sonra alındıkları ortama bırakılır.

Sadece güçten düşmüş ve sokakta yaşayamayacak durumda olan hayvanlar, mevzuatta nitelikleri detaylı olarak açıklamış bulunan geçici bakım evlerinde tutulabilir.

Açıklamada, sokaktaki köpek sayısının artmasının tüm sorumluluğunun yasanın yürürlüğe girdiği 2004 yılından bugüne kadar kısırlaştırma yapmayan belediyelerin belediyeleri denetlemeyen bakanlıkların ve il hayvan koruma kurullarının, hayvan hakları konusunda yayın yapma zorunluluğuna uymayan yayın kuruluşlarını denetlemeyen RTÜK’ün ve  yıllardır yaptıkları çağrılara rağmen hayvan üretimi ve satışını yasaklamayan siyasi iktidarların olduğu kaydedildi.

‘Üretimi yasaklayın’

Cumhurbaşkanının, yasal sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere ve kurumlara karşı gerekli hukuki süreçlerin işletilmesi yerine, masum ve savunmasız hayvanların doğal yaşam alanı olan sokaklardan toplatılıp barınağa dönüştürülmek istenen bakım evlerine kapatılması ve yerleşimden uzak alanlarda hapsedilmesi için verdiği talimatın yasaya aykırı olduğu için bağlayıcılığının bulunmadığı ve uygulanamayacağı vurgulanan açıklamada öneriler de yer aldı:

“Eğer bir çalışma yapılacaksa hayvanların etolojik özelliklerine uygun, yaşam hakkına saygılı çözümler üzerinde durulmalıdır. Bu minvalde:

  • Köpek üretimi ve satışı ivedilikle yasaklanmalıdır.
  • Ülke çapında, acilen belediyeler, ilgili bakanlıklar, sivil toplum Kuruluşları, Veteriner Hekimler Odaları ve hayvan severlerle işbirliği yapılarak kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır.
  • Başta Belediyeler olmak üzere sorumluluklarını yerine getirmeyen tüm kişi ve kurumlar hakkında etkin, caydırıcı adli ve idari yaptırımlar düzenlenerek derhal hayata geçirilmelidir.
  • Hayvan hakları ve hayvan sevgisi okullarda zorunlu ders kapsamına alınmalı; çocuklara çok erken yaştan itibaren hayvanların yaşam hakkı, hayvan sevgisi ve hayvanlarla doğru iletişim kurulması konularında eğitim verilmelidir.
  • Yayın kuruluşlarına hayvan sevgisi, hayvanların yaşam hakkı ve hayvanlarla doğru iletişim konularında zorunlu kamu spotu yayınlama yükümlülüğü getirilmek suretiyle toplumda bilinç ve farkındalık yaratılmalıdır.
  • Etkin medya desteği ile barınaklardan sahiplenme kampanyaları başlatılmalıdır.

‘Hukuk Devleti ilkelerine aykırı’

Baroların açıklamasında, “Yukarıda sıralanan nedenlerle Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının kabul edilebilir olmadığının altını çizerek tüm demokratik kurum ve kuruluşları ‘Hukuk Devleti’ ilkelerine aykırı söylem ve eylemlere karşı tepki vermeye çağırıyoruz.

Yasaya aykırı tüm uygulamaların takipçisi olacağız. Kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi:

İmzacı barolar şöyle: Adana Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Aydın Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Gaziantep Barosu, Hatay Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kahramanmaraş Barosu, Ordu Barosu, Sakarya Barosu, Samsun Barosu, Şanlıurfa Barosu, Tekirdağ Barosu, Van Barosu, Zonguldak Barosu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.