Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Barça üzerindeki baskı artıyor: Camp Nou’yu yapanlar Akbelen’i yıkanlar

0
Akbelen

Muğla‘da bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding‘in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için gerçekleştirilen hukuksuz ağaç kesimine karşı protestolar sürerken Türkiye‘deki ekoloji aktivistleri dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Barcelona‘ya Limak Holding‘le olan sözleşmesini iptal etmesi çağrısı yaptı.

Limak Holding, kulübün ikonik Camp Nou stadını yenilemek için Barcelona’yla anlaşmıştı. Aktivistler ise şirketin yok açtığı ekokırıma dikkati çekerek Barça‘ya duyarlı bir duruş takınarak “bir kulüpten fazlası” olmaya devam etmesi yönünde çağrıda bulundu.

İspanyol gazetesi Culemania’da yer alan haberde “Türk aktivistler, ekolojistler ve siyasetçiler, Barça ile inşaat şirketi Limak İnşaat arasındaki ittifaka karşı Barselona’nın merkezinde gösteri düzenledi. Ayrıca kulübe resmi bir yazı göndererek başkana Barça’nın ‘bir kulüpten fazlası’ olmaya devam etmesini ve Limak İnşaat ile imzaladığı anlaşmayı geri almasını istediler” ifadeleri yer aldı.

Akbelen

Çağrı için oluşturulan posterde İkizköylü 23 ve 93 yaşlarındaki iki aktivistin kesime engel olmak için ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdiği fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafın çekilmesinden dakikalar sonra, 93 yaşındaki aktiviste biber gazı sıkılmış ve aktivistler ağaçtan uzaklaştırıldıktan sonra o ağaç kesilmişti. Posterde “Limak’ı durdur, doğayı kurtar” ifadesi yer alırken, spor kulübüne “Doğaya bu golü atacak mısın?” sorusu yöneltilerek “Bu suçun bir parçası olma” mesajı veriliyor.

Haberde şunlar kaydedildi:

“Yeni Camp Nou’nun inşasından sorumlu Türk şirketinin, Türkiye’nin güneybatısındaki İkizköy kasabasının yanındaki  büyük orman kesiminden  sorumlu olduğu gösterildi . Nedeni? Termik santralin açacağı kömür madenini inşa etme iradesi. Culemania, protestoyu sosyal ağlar aracılığıyla destekliyor. İspanyol aktivistler bu konuda Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile eylem planlıyor.”

Öte yandan haberde durumun Barcelona için çiftte çelişki yarattığı vurgulandı. Haberde, spor kulübünün çevre bilinci ile yeni, sürdürülebilir bir Camp Nou imajını ön plana çıkarmak istemesi vurgulanırken, Limak’ın Akbelen Ormanı’nda ağaçları katletmesinin “tartışmalı” olduğu belirtildi.

Barselona’da Akbelen eylemi: Bu suçun bir parçası olacak mısınız?

Türkiye İşçi Partisi, Barselona kentinde Limak Holding’in Akbelen’deki ağaç kesiminden sorumlu olduğuna dikkat çekmek için bugün (1 Ağustos) saat 19.30’da bir eylem düzenleme kararı aldı.

TİP İspanya’dan yapılan açıklamada, “Limak Holding’e Türkiye’yi ormansızlaştırmalarına izin vermeyeceğimizi söylemek için eylem düzenliyoruz. Barcelona’ya Limak ile olan sözleşmesini yeniden gözden geçirmesi için çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Eylem için “Camp Nou’yu yapanlar Akbelen’i yıkanlar” sloganı kullanılırken, TİP Barcelona Futbol Kulübü’ne “Bu suçun bir parçası olacak mısınız?” diye seslendi.

Ormanları koruyan zihniyet, ‘Türkiye’ye komple zarar’

İspanya’da Barcelona’nın merkezinde eylem kararı alınmasının ardından TİP’e ulaşan İspanyol gazetesinin haberini alıntılayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bornova Seçim İşleri Başkanı Tunç Taşbaş, “Şimdi Barcelona taraftarları, Türk aktivistler öncülüğünde kulüplerine savaş açmışlar ve Limak’la yapılan sözleşmenin iptalini istiyorlar. Bu zihniyet Türkiye’ye komple zarar” ifadelerini kullandı.

Akbelen

Akbelen

‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!
‣ Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı
‣ Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
‣ Akbelen’de kıyım yapan şirketle OGM arasında 6 milyon liralık protokol imzalanmış
‣ İkizköylüler, Muğla Adliyesi önünde buluştu: Akbelen için adalet istiyoruz, hemen, şimdi!
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Akbelen’de direniş yedinci gününde: Para puldur, ağaç candır!

You may also like

Comments

Comments are closed.