Manşet

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları: Aşırı sağ yükseldi, iklim gündemi tehlikede mi?

0

6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerde aşırı sağ parlamentoda üstünlüğü alırken solun düşüşü dikkat çekti.

Nihai sonuçların bugün ilan edilmesi bekleniyor, yeni yasama dönemi ise 16 Temmuz’da başlayacak.

Parlamento seçiminin kazananları:

  • Sağcı EPP grubu 13 koltuk daha kazanarak parlamentodaki en büyük grup oldu
  • EPP’nin zaferi, von der Leyen‘in ikinci görev dönemini garantileyebileceğini gösterdi
  • İtalya Başbakanı Giorgia Meloni‘nin aşırı sağcı partisi yüzde 28’lik çoğunluğu aldı
  • Kimlik ve Demokrasi Partisi, Macron‘un partisini yenilgiye uğratarak 30 koltuk aldı

Parlamento seçiminin kaybedenleri:

  • Almanya ve Avusturya‘da Yeşiller, beklenenin de altında bir düşüş yaşadı
  • Liberal Renew grubu, bir önceki seçimlere göre 20 koltuk kaybetti
  • Almanya’da Şansölye Olaf‘ın partisi, birinci sırayı aşırı sağcı AfD‘ye bıraktı

İlk sonuçlara göre merkez sağ grubundan Avrupa Halk Partisi (EPP) 8 koltuk kazanarak 184 koltuk ile birinci sıraya yerleşti. Sosyalistler ve Demokratiklerin İlerici İttifakı (S&D) 139 milletvekili ile ikinci sırada gelirken Renew Europe ise 79 milletvekili çıkardı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, EPP’nin desteği ile ikinci dönemine hazırlanıyor.

27 aday ülkeden 720 milletvekili seçildi

Bu yıl 10.’su gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde ilk kez 720 milletvekili seçildi. Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin nüfuslarına oranla belirlenen koltuk sayıları, Almanya için 96, Fransa için 81, İtalya için 76 oldu.

İlk üç ülkeyi sırasıyla İspanya (61), Polonya (53), Romanya (33), Hollanda (31), Belçika (22), Çekya (21), Macaristan (21), İsveç  (21), Portekiz (21), Yunanistan (21), Avusturya (20), Bulgaristan (17), Danimarka (15), Finlandiya (15), Slovakya (15), İrlanda (14), Hırvatistan (12), Litvanya (11), Letonya (9), Slovenya (9), Latviya (9), Estonya (7), Kıbrıs (6), Lüxemburg (6) ve Malta (6) takip ediyor.

‣ Avrupa’da dev seçim başladı: Parlamentoda aşırı sağın yükselmesi bekleniyor

Almanya’da Hristiyan Demokrat Partisi üstünlüğü

Parlamentoda çok milletvekiline sahip olan Almanya’da Hristiyan Demokrat Partisi (CDU/CSU) 29 milletvekili ile birinci sırada gelirken Almanya için Alternatif Partisi (AfD) 6 koltuk daha kazanarak 15 milletvekili çıkardı.

İki koltuk kaybeden Almanya Şansölyesi Olaf Scholz‘un partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) 14 koltuk ile üçüncü sırada yer aldı. Birlik 90/Yeşiller Partisi ise 9 koltuk kaybederek 12 koltuk ile dördüncü sırada geldi.

Sonuçlar Fransa’yı erken seçime götürüyor

Fransa’nın sahip olduğu 81 koltuğun ise 30’unu Kimlik ve Demokrasi Partisi (ID) alırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rönesans Partisi ve Sosyalist Parti on üçer koltuk ile ikinci sırada yer aldı.

Macron, aşırı sağın yükselişine yanıt olarak meclisi feshetti ve erken seçim açıklaması yaptı.

30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçim yapılacağını bildiren Macron, “Aşırı sağ hem Fransız halkının yoksullaşması hem de ülkemizin çöküşüdür. Dolayısıyla günün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamam” dedi.

Makron’un erken seçim açıklaması üzerine yüzlerce insan Fransa’nın Cumhuriyet Meydanı‘nda aşırı sağın yükselişini protesto ederek gelecek seçimler için yeşil ve sol partili gruplara birleşme çağrısında bulundu.

İtalya ve İspanya’da sağ yükseldi, Portekiz solda kaldı

Benzer şekilde İtalya’da da 24 milletvekili ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin sağcı İtalya’nın Kardeşleri (ECR) partisi birinci sırada gelirken Demokrat Parti (SD) 22 koltukla ikinci sıraya yerleşti.

İspanya’da ana muhalefet partisi Halk Partisi (PP)’nden 22 milletvekili parlamentoda yer alacak. PP’yi iki koltukluk bir farkla İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) takip ediyor.

Portekiz’de ise ana muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS), parlamento seçimlerinde üstünlük gösterdi ve 8 milletvekili çıkardı. İkinci sırada ise 7 milletvekili ile Demokratik İttifak geldi.

Hollanda’da yeşil parti ile işçi parti koalisyonu (GL/PvdA) 8 milletvekili ile sağ popülist Özgürlük Partisi’ni (PVV) 6 milletvekili ile ikinci sırada bıraktı.

Avusturya’da sağ popülizmin temsilcisi Avustralya Özgürlük Partisi (6 milletvekili) ile muhafazakar ve liberal Avusturya Halk Partisi (5 milletvekili) ilk sıralarda yer aldı.

Yunanistan’da merkez sağdan Yeni Demokrasi partisi 7 koltuk alırken radikal sol koalisyonu 4 koltuk ile ikinci sırada geldi.

Sağın yükselişi iklim gündemini geri plana atabilir

Önümüzdeki dönemde parlamentoda 2040 yılına kadar emisyonları azaltmaya yönelik bir yasa tasarısı daha tartışılacak. Bu tartışmalar, tarımdan sanayiye birçok sektörde emisyonları azaltmaya yönelik politikaların geleceğini belirleyecek. Ancak sağ partilerin parlamentoda üstünlük kazanması iklim gündeminin geleceğine dair endişeleri de beraberinde getirdi.

Bir önceki seçimlerde iklim aktivizminin ön planda oluşu, Avrupa Birliği parlamentosunda iklim eyleminin önemli bir gündem konusu olmasını sağlamıştı.

2019 seçimlerinden beri parlamentodan 2030 hedeflerine ulaşmak için karbon emisyonlarını azaltmaya ve temiz enerjiyi teşvik etmeye yönelik 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdünde bulunan Avrupa İklim Yasası gibi birçok yasa onaylanmıştı.

Mevcut yasaları kaldırmak mümkün olmasa da parlamento, bu yasaları zayıflatmak için mevzuatta iklim eylemini tehlikeye atabilecek doğrultuda düzenleme yapma ve boşluklar oluşturma yetkisine sahip.

Avrupa Parlamentosu 2035 yılı sonrası motorlu araç satışını yasakladı
‣ Tarihi öneme sahip Doğa Restorasyon Yasası, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi
‣ Avrupa Parlamentosu, iklim kriziyle mücadeleye yönelik ‘mega paketi’ onayladı 

Çevre programlarının finansmanı kesilebilir

Inside Climate kaynaklarına göre BirdLife Europe çevre grubunun direktörü Ariel Brunner, Amerika Birleşik Devletleri’nde sağın yükselişinin iklim hareketine verdiği zararları hatırlatarak önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği’nin de çevre programlarında bütçe kesintilerinin yaşanabileceği veya kirleticilere getirilen yaptırım uygulamalarının kaldırılabileceği konusunda uyardı.

‣ ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi

Brunner, siyasetin sağa kaymasıyla Avrupa’da iklim eylemine ve emisyonların azaltılmasına yönelik desteğin aşınmaya başladığına dikkat çekerek parlamentodaki sağ üstünlüğünün de emisyonları azaltmaya yönelik çabaları zayıflatabileceğini belirtti.

AB’nin yeşil mutabakatı aşırı sağ tehlikesi altında
Almanya’da aşırı sağ saldırıların odak noktası iklim politikaları

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.