İklim KriziManşet

Avrupa Parlamentosu, İklim Yasası’nı onayladı

0

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği‘nin sera gazı emisyon hedeflerini bağlayıcı hale getirecek İklim Yasası‘nı onayladı.

Söz konusu yasa hakkında iki kurum arasında uzlaşmaya varıldığı 22-23 Nisan tarihlerinde düzenlenecek çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi öncesinde açıklanmıştı.

Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan açıklamada oylamaya sunulan yasanın 442 oy ile kabul edildiği belirtildi. Yasaya karşı 203 vekil ‘hayır’ oyu verirken 51 kişi ise çekimser oy kullandı.

İklim Yasası’nda neler var?

Kararla birlikte AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi yasal olarak bağlayıcı olacak. Ek olarak 2030 yılına kadar sera gazı salımlarını 1990’daki seviyesinin yüzde 55 daha aşağısına düşürecek. 2050 yılından sonra ise AB ülkeleri negatif emisyon hedeflemeye başlayacak.

Komisyon, Paris Anlaşması’nda öngörülen 2023’teki ilk küresel incelemeden en geç altı ay sonra 2040 hedefi için bir teklif sunacak. Parlamentonun önerisine uygun olarak Komisyon, AB’nin Anlaşma kapsamındaki taahhütlerini tehlikeye atmadan 2050 yılına kadar AB’nin salabileceği tahmin edilen maksimum sera gazı emisyonu miktarını yayınlayacak. Bu ‘GHG bütçesi’, AB’nin revize edilmiş 2040 hedefini tanımlama kriterlerinden biri olacak.

Ek olarak komisyon, 30 Eylül 2023’e kadar ve daha sonra her beş yılda bir, AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefine yönelik ulusal önlemlerin tutarlılığının yanı sıra tüm AB ülkeleri tarafından kaydedilen toplu ilerlemeyi değerlendirecek.

Fotoğraf: AA

‘Diğer ülkelere ilham olacak’

Parlamento raportörü Jytte Guteland “Sonunda bir iklim yasamız olduğu için gurur duyuyorum. Komisyon ile yaptığımız anlaşmaya göre, 2030 yılına kadar yüzde 57’ye yakın, en az yüzde 55’lik bir net emisyon azaltım hedefi teyit ettik” ifadelerini kullandı.

Daha da ileri gitmeyi tercih edeceğini belirten Guteland, “Ama bu gene de büyük bir fark yaratacak bilime dayalı iyi bir anlaşma. AB şimdi önümüzdeki on yılda emisyonları önceki otuz yılın toplamından daha fazla azaltmalı. Daha fazla ülkeye adım atması için ilham verebilecek yeni ve daha iddialı hedeflerimiz var” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.