Manşetİklim Krizi

ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm gözler Demokrat Parti adayı Joe Biden ve Cumhuriyet Partisi adayı ve şu anki başkan Donald Trump arasında süren başkanlık yarışına kilitlenmişken, iklim krizine karşı mücadelede tüm dünyayı etkileyecek bir gelişme yaşandı.

Başkan Donald Trump’ın ilk kez Haziran 2017’de duyurduğu Paris İklim Anlaşması‘ndan  çıkma niyetiyle ilgili 4 Kasım 2019’da yaptığı resmi başvuru, bir yıl sonra bugün yürürlüğe girdi.

Trump’ın resmen çekilme beyanının yürürlüğe girmesiyle dünyanın ikinci büyük sera gazı salıcısı, küresel iklim değişikliğiyle mücadele paktının dışına çıktı.  Böylece ABD, anlaşmayı imzalayan 197 ülke içinden çekilen tek ülke oldu.

Biden kazanırsa ABD yeniden taraf olacak

Başkanlık yarışındaki Demokrat Partili Joe Biden, seçimi kazanırsa ABD’yi anlaşmaya yeniden taraf yapmaya vadetmişti. İklim müzakerelerinin diplomatları, küresel ısınmayı görece katlanılabilir düzeylere düşürmenin ABD’nin mali ve diplomatik gücü olmaksızın daha da zorlaşacağını söylüyor.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Patricia Espinosa, “ABD’nin çekilmesi Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmaya yönelik küresel çabalarda ve bizim rejimimizde büyük boşluk yaratacak” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre küresel iklim görüşmelerinin Afrika Müzakere Grubu Başkanı Tanguy Gahouma-Bekale ise “İklim değişikliğiyle kolektif küresel mücadele açısından kaybedilen bir fırsat” dedi.

Paris İklim Anlaşması

Tarihin en büyük katılımlı ortak metni olan Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonunu düşürerek bu sayede küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi dönemine kıyasla 2 derecenin altında tutmayı ve 1,5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor.

2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) sırasında sunulan anlaşma, 2016’da yürürlüğe girmişti. Türkiye anlaşmayı onaylamayan tek G20 ülkesi. Türkiye, anlaşmayı Meclis’ten geçirmemeye gerekçe olarak, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülke sınıfına sokularak fon tarafından desteklenme isteğini gösteriyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.