Avrupa Çevre Politikaları Enstitüsü: Sıfır emisyonlu tarım mümkün!

Avrupa Çevre Politikaları Enstitüsü (IEEP) tarafından Avrupa Birliği ülkelerindeki tarım politikalarını inceleyen ve tarım sektörünün 2050 yılına kadar karbonsuzlaşmasını konu alan yeni bir rapor yayımlandı.

2050 Yılında Sıfır Emisyonlu Tarım: Dönüşüm için Gerekenler” adlı rapor AB sera gazı emisyonlarının yaklaşık %10’undan sorumlu olan tarım sektörünün, Paris Anlaşması hedefine uygun olarak karbonsuzlaşmasının mümkün olduğunu, ancak bunun için önemli adımlar atılması gerekiyor.

Avrupa Birliği’ndeki tarım sektörünün emisyon profilini ortaya koyan rapor, sektörün dar anlamda emisyon azaltımını nasıl katkı verebileceğine odaklanıyor. 

Raporun öne çıkardığı konular ise şu şekilde:

  • Avrupa Birliği’nde tarımsal faaliyetler emisyonların yüzde %10’undan sorumlu.
  • Tarımsal üretim kapsamında ortaya çıkan tarım-dışı emisyonlar (ulaşım vb.) faaliyetler ile birlikte tarım sektörü AB’nin emisyonlarının %15’inden sorumlu.
  • AB’nin tarım sektöründeki emisyonları düşürmeye dair her hangi bir hedefi bulunmuyor.
     

4 farklı senaryo üzerinden tarımsal emisyon patikalarını ortaya koyan rapor, 2050 yılında AB tarımının iklim dostu olabileceğini ve tamamen karbondan arınabileceğini gözler önüne seriyor.

Senaryolara göre, arazi kullanımı konusunda büyük ölçekli adımlar atılmadan tarım emisyonları 2050 yılına kadar yüzde 46 azaltılabilir.

  • Emisyonları, sıfırlamak ve iklim dostu bir tarım sektörü oluşturmak için ise hem üretim hem de tüketim tarafında önemli değişimlere ihtiyaç var:
  • Emisyon takip ve değerlendirme mekanizmalarının kurulması,düşük / sıfır emisyonlu ürünlerin tercih edilmesini sağlayacak politikaların oluşturulması,
  • Verimlilikte sera gazları emisyonlarının da değerlendirilmesi ve üretim verimliliğinin arttırılması,
  • Tarım sektörüne özgü emisyon hedeflerinin kurulması ve azaltımının takip edilmesi
  • İklim dostu üretim yapan çiftçilerin ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi 
    Tarımsal ürün ticaretinde emisyon azaltımına dair politika ve önlemlerin geliştirilmesi gerektiği ortaya konuluyor.

28 Şubat Perşembe günü yayımlanan rapora bu bağlantı üzerinden erişim mümkün.

.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

Shanshan tayfunu Japonya’yı vurdu: Milyonlarca kişiye tahliye çağrısı

On yıllardır görülen en büyük tayfunun vurduğu Japonya'nın güneybatısında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın Japon yaralandı. Yüz binlerce kişi elektriksiz. 

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

EN ÇOK OKUNANLAR