Hayvan HaklarıManşet

Asya filleri cenaze töreni düzenliyor, ölülerini gömüyor

0

Hindistan’ın kuzeyindeki Bengal‘de, çay yetiştirilen arazilerin drenaj hedneklerinde beş yavru fil, toprağa gömülmüş halde bulundu.

Fillerin bu tür davranışlarına ilişkin hazırlanan ilk bilimsel raporda, Asya fillerinin yavrularının bedenlerini bilinçli olarak toprağa verdikleri belirtildi.

NewScientist‘te yayımlanan makaleye göre, bilim insanları, yavru fillerin gömülü olduğu alanda çok sayıda ayak izi ve çeşitli büyüklükte gübreler tespit etti. Uzmanlara göre bunlar her yaştan sürü üyesinin cenaze törenine katıldığını gösteriyor. Çevre sitelerde yaşayanlar ve gece bekçileri ise sürü bölgeyi terk etmeden önce bazen 30 ila 40 dakika kadar süren yüksek oktavlı fil seslerinin duyulduğunu bildirdi.

Pune‘daki Hindistan Bilim Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü‘nden  Akashdeep Roy ve Hindistan Orman Hizmetleri‘nden Parveen Kaswan, trompote benzeyen bu yüksek seslerin yas belirtisi olabileceğini ve sürülerin cenazeler sırasında “yardımcı ve şefkatli davranış” sergilediğini söylüyor.

Fillerin, sürü üyeleri için düzenlediği cenaze törenleri, doğada nadir olarak gözlemlenebiliyor.

Roy, fil yavrularının ayakları yukarı gelecek şekilde gömülmesine şaşırdıklarını ancak ölen hayvanların toplu olarak karkasla çevrelenen drenaj hendeğine yerleştirilebilmeleri için en uygun ve erişilebilir konumun bu olduğunu belirtti.

Son derece zeki ve sosyal hayvanlar olan filler için ölen yavrularının başlarının tamamen toprak altında kalması, ona göre en önemli şey olarak görülmüş olmalı.

Cesetleri uzun mesafeler boyunca taşınmış

Cesetleri mezardan çıkarılan ve incelenen fil yavrularının yaşlarının üç ay ile bir yaş arasında değiştiği; bazılarının yetersiz beslendiği ve enfeksiyona yakalandığı belirlendi. Uzmanlar, her bir buzağının sırtındaki morlukların, onların mezarlıklara uzun mesafeler boyunca sürüklendiklerini veya taşındıklarını gösterdiğini bildirdi.

Afrika çalı fillerinin ( Loxodonta africana ) daha önce de ölülerinin bedenlerini bitki örtüsüyle kapladıkları ve daha sonra bu yerlere geri döndükleri gözlemlenmişti. Ancak Asya fillerinin ( Elephas maximus ) genellikle mezarlık alanlarına dönmekten kaçındığı, bunun yerine alternatif yollar kullandığı  biliniyordu.

Çay bahçesindeki mezarlıkta, fil yavruları ayakları yukarıya doğru gömülmüş halde bulundu.

Oklahoma Şehri Hayvanat ve Botanik Bahçesi‘nden Chase LaDue , bulunan mezarlığın ve gözlemlerin  fillerin sosyal karmaşıklığına ilişkin etkileyici kanıtlar sunduğunu söyledi:  “Fillerin ölen akrabalarına karşı benzersiz davranışlar sergiler ancak bu, fil yavrularının mezar alanına götürüldükten sonra metodik ve kasıtlı olarak gömüldüğünü gösteren ilk olay olarak kayıtlara geçti.”

LaDue, bu hayvanların zihinsel ve duygusal yaşamlarının hala büyük ölçüde gizemli olduğuna da dikkat çekti.

Başta dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan olmak üzere Asya ve Afrika‘da fillerin serbestçe dolaştığı topraklar, insan nüfusu artıp vahşi yaşam alanlarına doğru yayıldıkça küçülüyor;

Hindistan’da fillerin kullandığı toprakların yalnızca yüzde 22’si korunan alanlar içerisinde.

LaDue, “Fillerin nasıl davrandığını ve insanların hakim olduğu bölgelerdeki hızlı değişikliklere nasıl tepki verdiğini anlamak, insanların ve fillerin bir arada yaşamasını destekleyen koruma stratejileri geliştirmemize yardımcı olabilir” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.