Deniz memelilerinin nefes almak için su yüzüne çıktıklarında zararlı kirleticileri soluduklarını kanıtlayan araştırmada yunusların nefesinde ilk kez mikroplastik bulundu.
Ön bulguları Plos One dergisinde yayımlanan ABD’li araştırma ekibi, solunan plastiklerin hayvanların akciğerleri üzerindeki etkileri olabileceğini düşünüyor.
Bilim insanları, çalışma kapsamında iki bölgede şişe burunlu yunusların dışarı verdiği hava örneklerini topladı: Florida‘daki Sarasota Koyu, kentsel bir haliç ve kırsal bir bölge olan Louisiana‘daki Barataria Koyu. Araştırmanın sonunda 11 şişe burunlu yunusun dışarı verdiği nefeste mikroplastikler bulundu. Bu da araştırmacıların solunan tekrar plastiklerin havaya karıştığını düşünmelerine yol açtı.
Mikroplastikler her yerde: Köpek ve insan testislerinde de tespit edildi
Araştırma: Mikroplastik yiyen planktonlar, nanoplastik olarak sucul ortama geri veriyor
Zehirli lastik tozun okyanusa yolculuğu: En kötü mikroplastik kirliliği olabilir
‘Balinalar her gün milyonlarca mikroplastik yutuyor’
Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi
Okyanuslardaki mikroplastikler yeni bir salgına yol açabilir
İncelenen 50 deniz canlısının hepsinin bağırsağından mikroplastik çıktı
Guardian’ın aktardığına göre, yunus nefesi örneklerinde bulunan mikroplastiklerin çoğu, özellikle sıcak yıkamalarda büyük miktarda parçacık bırakan , giysi yapımında kullanılan yaygın bir polimer olan polyester olarak tespit edildi.
Yaban hayatında araştırma çok az
Güney Karolina‘daki Charleston Üniversitesi’nden halk sağlığı uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Leslie Hart, “İnsanların mikroplastik solumasıyla ilgili çalışmalar da çok eski değil, ancak yaban hayatında çok az çalışma yapıldı. Yunusların akciğer kapasitelerinin çok daha büyük olması ve derin nefesler almaları, onların insanlara göre daha yüksek dozda mikroplastiklere maruz kaldıkları anlamına gelebilir” dedi.
Dünya çapında, insanlar ve yaban hayatı, mikroplastikler olarak bilinen küçük plastik kirliliği parçacıklarına havada, suda ve yiyeceklerde maruz kalıyor. Çalışmalar, mikroplastiklerin kentleşme veya gelişmeye bakılmaksızın, Everest Dağı gibi bozulmamış yerlere bile yayıldığını gösteriyor. Bu tür küçük parçacıkların rüzgarla taşınması, her yeri kirletmelerinde en önemli faktör. .
İnsan eli değmemiş yeryüzü katmanlarında mikroplastik bulundu
Mikroplastikler bulutlarda: Bulut suyunda litre başına 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik tespit edildi
Yeryüzünün her yerine tonlarca mikroplastik partikül yağıyor
Antarktika’nın yeni yağmış karında ilk kez mikroplastik tespit edildi
Mikroplastiklere başlıca maruz kalma yolları yutma ve soluma. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar, plastik solumanın akciğer iltihabına ve diğer solunum sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. .
Hart, yunusların mikroplastiklere nasıl maruz kaldığını yeni yeni anlamaya başladıklarını, çalıştıkları iki lokasyondan kırsal olanında dışarı verilen nefeste mikroplastik bulunmasının, mikroplastiklerin hava yoluyla taşınmış olma ihtimalini doğruladığını söyledi.
Araştırmacılar, özellikle Barataria Körfezi bölgesindeki yunuslar üzerindeki potansiyel etki konusunda endişeliydi çünkü balinaların akciğer sağlığı, 2010 yılında Deepwater Horizon petrol sızıntısı felaketi nedeniyle zaten kötüleşmişti .
Hart, “Bunun sorunları daha da kötüleştirme potansiyeli var” dedi.
Araştırma sırasında onaylanmış bir yakala/bırak yöntemi kullanıldı ve yunusların nefes deliklerinin üzerine bir petri kabı tutarak hayvanların dışarı verdikleri nefes örneklendi.