ManşetEkoloji

Yeryüzünün her yerine tonlarca mikroplastik partikül yağıyor

0

Bilim insanları son zamanlarda artan “plastik yağmurları” konusunda uyardı: Yağmur suyuna karışan plastik atıkların deniz ve kara canlılarına verebileceği zarar endişe uyandırıcı.

Amerikalı bilim insanlarının Science dergisinde yayımladığı çalışmaya göre ABD‘de bazı bölgelerde, yağmur sularına karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikül tespit edildi, bu da yaklaşık 120 milyon plastik şişeye denk geliyor.

ABD’nin 11 korunaklı bölgesinde yapılan araştırma, yağmurun oluşması için atmosfere karışan mikroplastik partiküllerinin inceleme alanlarındaki milli parklara yağdığını ortaya koydu.

Nereye düşeceği belli değil

Utah Üniversitesi‘nden araştırmaya katılan Janice Brahney‘in “plastik sarmalı” olarak nitelendirdiği süreçte, plastikler parçalanarak, geri dönüşerek ve atmosfere karışarak bu sarmalın içinde kalıyor. Brahney’e göre, plastiğin bu yolculuğunun ne kadar sürdüğünü ve menzilinin genişliğini ise kimse bilmiyor.


Brahney, “Hemen hemen her örnekte küçük, renkli, parlak plastik kalıntıları görmek bizi gerçekten şaşırttı” diye konuştu. Bu küçük plastik kalıntıları atmosfere yükselerek okyanus ve karadaki doğal yaşam alanlarına yağmur suyu ile birlikte düşerek canlılar ve toprak için büyük bir risk teşkil ediyor.

Her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre her yıl ortalama 8 milyon ton plastik, okyanus sularına karışıyor. Yunuslar, balinalar ve su kuşları, doğada yok olması onlarca yıl alan plastik parçalarını yiyecek sanıp tüketiyor. Plastik kirliliği, çöpleri gıda zanneden deniz canlılarının boğulmasına ya da plastik parçalara takılarak ölümü beklemesine yol açıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.