EkolojiManşet

Antarktika’nın yeni yağmış karında ilk kez mikroplastik tespit edildi

0
Antarktika’da yeni yağmış karda ilk kez mikroplastik parçalara rastlandı. 19 bölgeden kar örnekleri toplayan Yeni Zelanda’daki Canterbury Üniversitesi‘nden bilim insanları, her bir örnekte küçük plastik parçaların bulunduğunu tespit etti.

Çalışmada, bir litre erimiş karda ortalama 29 adet mikroplastik parçaya rastlandı. Tespit edilen 13 farklı tip plastik arasında en sık görüleni alkolsüz içeceklerin şişelerinde ve kıyafetlerde kullanılan polyethylene terephthalate (PET) oldu. Bu plastik tipine, örneklerin yüzde 79’unda rastlandı.

Araştırmacılar, mikroplastiklerin daha önce Antarktika deniz buzu ve yüzey suyunda bulunduğunu, ancak bunun ilk kez taze kar yağışında rapor edildiğini söylüyor.

2020 yılında da bilim insanları Everest Dağı‘nın zirvesi yakınlarında plastik parçacıklara rastlamışlardı. Bu parçacıklar, okyanusların derinliklerinde de görülebiliyorlar.

İlgili haber: Plastik kirliliği sınırları aştı, Everest Dağı’nın zirvesine ‘tırmandı’

Mikroplastikler, doğaya veya denize atılan plastik malzemelerin ufalanmasıyla oluşuyor ve bir pirinç tanesinden bile küçük oldukları için çıplak gözle görülmeleri her zaman mümkün olmuyor.

Nereden geldiler?

Araştırmayı yürüten Cantenburry Üniversitesi‘nden doktora öğrencisi Alex Aves, Cryosphere dergisine yazdığı makalede, “Bu havadan gelmiş olan mikroplastiklerin en olası kaynağı yerel bilimsel araştırma merkezleridir. Ancak yaptığımız modelleme, kaynağın 6 bin kilometre kadar uzakta olabileceğini gösteriyor” dedi. Ancak Antarktika’daki insanların varlığının bir mikroplastik “ayak izi” oluşturması da eşit derecede muhtemel. 

Aves, mikroplastiklerin atmosferden kara aktarılıp aktarılmadığını belirlemek için 2019’un sonlarında Ross Buz sahanlığından kar örnekleri toplamıştı.

Çalışmayı denetleyen Dr. Laura Revell ise, “Böyle bozulmamış ve uzak bir yerde herhangi bir mikroplastik bulmayacağı konusunda iyimserdik” dedi. Aves’e, mikroplastiklerin daha önce tespit edildiği Scott Base ve McMurdo İstasyonu yollarından da örnekler toplaması talimatını verdiğini söyleyen Revell, bunun gereksiz bir önlem olduğunu ve Ross buz sahanlığından alınan bütün örneklerde plastik parçacıklar bulunduğunu açıkladı: “Mikroplastiklerin yüzeylerine ağır metal ya da alg gibi zararlı maddeler yapışmış olabilir. Bu şekilde de zararlı türlerin başka yollarla ulaşamayacakları hassas ve ücra köşelere gitmesini sağlayabilirler.” 

İnsanlar ve hayvanlar hava, su ve gıda yoluyla mikroplastikleri soluyor ve sindiriyor.

İlgili haber: Mikroplastik ilk kez insan kanında tespit edildi
İlgili haber: Mikroplastik ilk kez insan kanında tespit edildi
İlgili haber: Yeryüzünün her yerine tonlarca mikroplastik partikül yağıyor

Ayrıca dünya genelinde sürekli kar altında olan bölgeler ve buzullar hızla erirken, bilim insanları koyu renkli mikroplastiklerin güneş ışığını kendi üzerlerine çekerek ve yerel ısınmayı arttırarak küresel ısınmayı ve iklim krizini daha da kötüleştireceği uyarısında bulunuyor. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.