DünyaManşet

Almanya’dan Türkiye’ye demokrasi uyarısı

0

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri bugün Türkiye ile ilişkilerin de masaya yatırılacağı sanal zirvede bir araya gelmeye hazırlanıyor. Zirve öncesinde Türkiye’ye ilişkin bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’den “Türkiye’nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda standartlara uymasını bekliyoruz” dedi.

Zirvede Ankara’yla ilişkilerin ilk gün tartışılacağı belirtiliyor. Tartışmaların  AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell‘in pazartesi günü açıkladığı ve hem yaptırım hem teşvik öngören ikili bir stratejiye dayalı raporunun temelinde ilerlemesi bekleniyor.

AB liderlerinin Doğu Akdeniz krizi nedeniyle Türkiye’ye mart zirvesinde dayatma tehdidinde bulunduğu yaptırımların, ABD Başkanı Joe Biden‘ın devreye girmesiyle askıya alındığı sızdırılmıştı. Ancak son dönemdeki gelişmeler nedeniyle Brüksel’den eleştirel bir açıklama bekleniyor.

İstanbul Sözleşmesi: Talihsiz bir karar

Kaynaklara göre AB, HDP’nin kapatılması girişimi ve İstanbul Sözleşmesi‘nden çekilme kararı nedeniyle endişe beyan edecek. Merkel ropörtajda da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini, “Verilmiş çok talihsiz bir mesaj. Türkiye’nin sözleşmeye taraf olmaya devam etmesini dilerdik” sözleriyle değerlendiren Angela Merkel, “Türkiye’nin hukuk devleti standartlara uymasını bekliyoruz, pek çok durumda insan haklarına saygı gösterilmediğini tespit ediyoruz” şeklinde değerlendirdi. 

Doğu Akdeniz’de AB tarafından ‘tek taraflı adımlar ve provokasyon’ olarak değerlendirilen adımların tekrarlanması halinde ekonomi ve turizmi de kapsayan yaptırımlar dayatılabileceği belirtilecek.

Yeşiller daha sert tutum istiyor

Almanya Yeşiller Partisi‘nden Claudia Roth ise dün Avrupa Birliği’nin demokrasi ve insan hakları konusunda baskı kurmak için elindeki tüm araçları kullanması gerektiğini söyledi.  

Claudia Roth

Federal Meclis Başkan Yardımcısı devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesinde Avrupa Birliği’ne Türkiye’ye baskı uygulama çağrısı yaptı. Alman haber ajansı dpa‘ya açıklamalarda bulunan Roth, Alman hükümeti ve AB’nin “demokrasi ve insan hakları konusunda baskı kurmak için elindeki tüm araçları kullanması” gerektiğini kaydetti. 

Türkiye ile ilişkilerde iyimserliğin neye dayandırıldığını anlamanın mümkün olmadığını belirten Roth “Türkiye’nin Erdoğan tarafından otokratik yeniden dönüşümü nedeniyle ortak bir değerler temelinin zerresi bile kalmıyor” dedi.

‘Mülteci mutabakatı sona erdirilmeli’

Alman Yeşiller Partisi ayrıca AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatının da sona erdirilmesini savunuyor. Yeşiller Meclis Grubu Sığınmacı Politikaları Sözcüsü Luise Amtsberg, Almanya Yazı İşleri Ağı’na (RND) konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İltica hukukuna aykırı bu anlaşma derhal sona erdirilmeli” dedi.

Başbakan Merkel, mülteci mutabakatını savunuyor. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.