Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Akbelen nöbetçilerinin barışçıl protestosu zaferle sonuçlandı: Suya erişim sağlandı

0

Muğla‘daki İkizköy‘de yer alan Akbelen Ormanı‘nda ekoloji savunucuları, hukuksuz ağaç kesiminin ardından orman ekosisteminin restore edilmesi ve yeniden ağaçlandırma çalışmaları yapılması için nöbetini sürdürürken bugün jandarma aktivistlerin kullanım suyuna erişimini üç saat engelledi.

Köylülerin kuyularından çıkarılan sular, her hafta tanker ile taşınarak Akbelen Ormanı’ndaki nöbet alanına getiriliyor. İçme suyu veya yemek ve içeceklerde kullanılan sular şişelenmiş sulardan sağlanırken, çadır nöbetindeki aktivistlerin tuvalet, bulaşık yıkama veya kişisel hijyen ihtiyaçları tankerdeki su ile sağlanıyor.

Akbelen’de su krizi nasıl başladı?

Saat 12.00 sularında kolluk kuvvetlerinin Muğla Valisi Orhan Tavlı‘dan alınan emir doğrultusunda bugün alana getirilen tankerin nöbet alanına girişini engellediği bildirildi.

Öncelikle tankerin tekerleğininin patlamış olduğu iddiasıyla aracın geçişini engellemeye çalışan jandarma, tekerleğin yalnızca havasının inik olduğunun anlaşılması üzerine suyun güvenli olmaması ihtimaline karşı analiz ettirilmesi gerektiğini, aksi halde kullanımına izin verilemeyeceğini belirtti.

Aktivistler, suyun İkizköylüler tarafından dört yılı ve çadırlı nöbet alanında da iki yılı aşkın bir süredir kullanıldığını, yalnızca kullanım amaçlı faydalanıldığını bildirmesine rağmen jandarma su taşıyan aracın geçişine izin vermedi. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri alana çağrıldı. Ekipler sudan numuneler alarak alandan ayrıldı.

Aktivistler ise en temel ihtiyaçlardan biri olan suya erişimlerinin engellenmesine müzikli protesto, oturma eylemi, kol kola girip ‘barikata karşı barikat’ oluşturmak gibi barışçıl eylemlerle protesto etti.

‣ Su kaynaklarına el konulan Akbelen nöbetçilerinden müzikli eylem: Jandarma Gezi’yi unutma!

Yakıcı sıcakta üç saat süren barışçıl eylemin zaferi

Günün en sıcak saatlerini suya erişimleri olmadan, asfalt üzerinde oturma eylemleri ile geçiren aktivistler, yakıcı sıcağa rağmen barışçıl eylemlerinden vazgeçmedi. Susuz geçen üç saatin ardından tankerin nöbet alanına geçişine izin verildi.

Ekoloji savunucusu Ahmet Tatar, tankerin alana girişini aktivistlere müjdelerken şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlar, bugün insani hakkımız olan su ihtiyacımız, üstelik kullanma suyu ihtiyacımız jandarmanın öğleden önceki bir faaliyetiyle durduruldu. Tankerimizin suyunun yenilenmesi gerekiyor. Biz bu suyu kullanım suyu olarak hem kişisel temizliklerimizde hem de tuvaletlerin temizliğinde hijyen şartları içerisinde kullanmaya çalışıyoruz. Ancak şu ana kadar yaklaşık olarak üç saatten fazla geçen süreçte su kullanamadığımız için burada misafirlerimiz olsun, burada bulunan arkadaşlarımız olsun kişisel temizliklerini yapamadılar. Tuvalet bölgesi gerekli temizlikler yapılamadığı için şu anda perişan vaziyette. Mücadelenin sonucunda, sizleri de kararlı mücadelesi sonucunda tankerin içeri girişini sağlayabildik. Sizlere göstermiş olduğunuz barışçıl eylemlerinizden dolayı, mücadelenizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum arkadaşlar.”

Yaşanan üç saatlik mağduriyetin ardından nöbet alanında kullanım suyuna direniş sonucunda tekrar erişim sağlanması İkizköylüler ve aktivistler tarafından coşkuyla karşılandı.

‘Vali, suç niteliği taşıyan davranışını devam ettirdi’

Tatar, nöbet alanında yaşanan tanker sorununun arka planını Yeşil Gazete’ye değerlendirdi. Tatar, durumun çözümlenmesi için yapılan görüşmelere değinerek şunları aktardı:

“Bu konuyla ilgili olarak güvenlik kuvvetleriyle görüşmelerimiz oldu. Güvenlik kuvvetleri de Muğla Valisiyle temas içerisine oldular. Muğla Valisi’nden gerekli izinlerin çıkması biraz zaman aldı. Yine Muğla Valisi bu konudaki insani ihtiyacımız olan su ihtiyacımızın engellenmesi konusunda yine uygunsuz ve olumsuz ya da suç niteliği taşıyacak davranışını devam ettirdi. Ama buradaki direnişçi arkadaşlarımızla hepimizin ortak mücadelesi sonucu bu insani hakkımızı sonuç itibariyle aldık; tankerimizi içeri sokmayı başardık. Ama bu başarıyı sağlayan buradaki barışçıl eylemleriyle son derece medeni, son derece saygın, eylemini en kararlılıkla koyan bütün arkadaşlarıma ben burada teşekkür ediyorum.”

‘Numunelerin sonuçları henüz gelmedi’

Kullanılan suyun güvenliğinden emin olma gerekçesiyle numune alınmasından kısa bir süre sonra tankerin geçişine izin verilmesine dikkati çeken Ahmet Tatar, şunları söyledi:

“Numuneler alındı ama sonuçlar gelmedi; zaten bu sonuçları beklemiyoruz şu an içerisinde. Bunun en erken gelme zamanı bir gündür. O bir gün içerisinde sonuçlar tamamlanınca gelebilir.”

‘Maksat, Akbelen direnişini zayıflatmaktı’

Aktivistlerin kullanım suyuna erişimini engelleme girişiminin ardında Akbelen direnişini zayıflatmaya yönelik bir maksat bulunduğunu vurgulayan Ahmet Tatar, şu ifadeleri kullandı:

“Bu tanker yaklaşık iki yıldan fazla bir zamandır burada. İki yıldan fazla bir zamandır buraya bu tankerle köyden kuyulardan su geliyor. Bu iki yıldan fazla zaman içerisinde bununla ilgili herhangi bir test, tahlil ya da buna benzer herhangi bir şey yaptırılmadı. Bu hassasiyeti gösterdiklerini ya da bize ön sunumda bulunan Vali ve onunla beraber hareket edenler aslında amaçları bu suyun buraya girmesini engellemek, burada direnişte bulunan direniş ekibini zayıflatmak, onları rencide etmek ya da tahrik etmek hedefi. Ama bizim arkadaşlarımız barışçıl eylemleriyle çok medeni bir şekilde bunu püskürttüler. Buna izin vermediler. Ve sonuçta başardık. Numuneyi aldılar. Elbette ki iyi ya da kötü bunun bir sonucu gelecek. Ama biz bu suyu zaten kullanım amaçlı değerlendiriyoruz. insanlarımız, buradaki arkadaşlarımız bu sudan gerek kişisel temizlikleri olsun, gerekse alandaki birtakım temizlik faaliyetlerinde kullanıyorlar. Çok gerekli bir şey. İçme suyumuzu zaten pet şişelerle ya da işte tahlil ve testleri yapılmış, Sağlık Bakanlığınca onaylanmış suları içiyoruz. Onun dışında herhangi bir su içilmiyor.”

‣ Akbelen için geç değil, ağaç kesilse de orman yaşıyor
‣ Meclis, 8 Ağustos’ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplanacak
‣ Siyasi partiler, STK’lar, sendikalar ve Muğlalılar pazar günü Akbelen’de buluşuyor
‣ Akbelen’de işkenceyle gözaltına alınan Köseoğlu: Yeryüzü için mücadelemiz sürecek
‣ Lützerath’dan Akbelen’e dayanışma mesajı
‣ DEVA’lı Rızvanoğlu’ndan Akbelen’e Meclis’ten destek: 2.5 yıllık kömür için değer mi?
‣ İkizköy, dünyaya dört dilde seslendi: Sesimiz olun, Akbelen’de ekokırımı durdurun

You may also like

Comments

Comments are closed.