Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Su kaynaklarına el konulan Akbelen nöbetçilerinden müzikli eylem: Jandarma Gezi’yi unutma!

0
Akbelen

Muğla İkizköy‘deki Akbelen Ormanı’nda verilen ekoloji mücadelesi 12’nci gününde devam ederken kolluk kuvvetleri, aktivist ve köylülere kullanım suyu sağlayan tankerin nöbet alanına girişini engelledi.

Jandarma ilk olarak “tekerinin patlak olduğu” iddiasıyla tankeri durdurduysa da kısa zamanda yalnızca havasının inik olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine kolluk kuvvetleri, aktivistlerin sağlığı için tankerdeki suyun içilmeden önce laboratuvar ortamında analiz edilerek güvenliğinden emin olunması gerektiğini bildirdi ve aracın alana girişine izin vermedi.

Aktivistler ise İkizköylülerin kuyularından sağlanan suyun içme suyu olarak değil yalnızca bulaşık yıkamada ve tuvaletlerde kullanıldığını, dört yıldır Akbelen direnişinde kullanılmasına rağmen hiçbir sağlık sorununa yol açmadığını açıkladı.

Avukat İsmail Hakkı Atal, suyun analize gönderilmesi durumunda işlemlerin uzun süreceği ve nöbet alanının uzun bir süre susuz kalacağı uyarısı yaptı.

Aktivistler ise, Anayasa’ya aykırı ağaç kesiminin başladığı 24 Temmuz’dan itibaren neredeyse her gün aktivistler ve her yaştan köylülere yakın mesafeden ve uyarısız biber gazı sıkan, cop ve kalkanla müdahalede bulunan kolluk kuvvetlerine “Yüzümüze biber gazı sıkarken güvenliğimizi düşünmüyordunuz” diyerek tepki gösterdi.

Eylemciler, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları attı.

İl Sağlık Müdürlüğü‘nden ekipler alana gelerek incelemek üzere tankerdeki sudan numune aldı.

Vali Tavlı’nın görevden alınması çağrısı

Su tankerinin Akbelen nöbet alanına girişinin engellenmesi yönündeki emrin Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından verildiğine yönelik bir bilgi, kolluk güçleri tarafından doğrulandı.

Av. Atal, Vali Tavlı’nın görev yaptığı diğer illerde de özel şirketlerle işbirliği sağlayarak ekolojik yıkıma neden olduğunu ve halk sağlığını tehdit eden uygulamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Atal ve ekoloji aktivistleri, ekokırım suçu işleyen Tavlı’nın görevden alınması çağrısını yineledi.

‘Suyumuz gelene dek alanı terk etmiyoruz’

Ekoloji savunucuları, nöbet alanının sürekliliği için gerekli olan su tankeri geri getirilene kadar alanı terk etmeyeceklerini açıklayarak eyleme başladı: “Bizim tankerimiz kesinlikle buraya girecek. Ne kadar engellerlerse engellesinler bunu sağlayacağız.”

Ardından Akbelen nöbetçilerinin bir kısmı jandarma barikatına karşı kol kola girerek barikat oluşturdu, bir kısmı ise barikatın önünde oturma eylemine geçti.

Doğa temelli enstrümanlarla müzikli eylem

Direnişçiler oturma eylemi sırasında ahşap tabure, çubuklar ve içine taşlar koyulmuş pet şişeler gibi doğa temelli enstrümanlarla şarkılar söyledi. Çok geçmeden diğer eylemciler de müzikli protestoya diğer enstrümanlarla katıldı.

Eylem sırasında “Jandarma, Gezi’yi unutma!” sloganı atıldı.

‣ Akbelen için geç değil, ağaç kesilse de orman yaşıyor
‣ Meclis, 8 Ağustos’ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplanacak
‣ Siyasi partiler, STK’lar, sendikalar ve Muğlalılar pazar günü Akbelen’de buluşuyor
‣ Akbelen’de işkenceyle gözaltına alınan Köseoğlu: Yeryüzü için mücadelemiz sürecek
‣ Lützerath’dan Akbelen’e dayanışma mesajı
‣ DEVA’lı Rızvanoğlu’ndan Akbelen’e Meclis’ten destek: 2.5 yıllık kömür için değer mi?
‣ İkizköy, dünyaya dört dilde seslendi: Sesimiz olun, Akbelen’de ekokırımı durdurun

You may also like

Comments

Comments are closed.