Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Akbelen’de işkenceyle gözaltına alınan Köseoğlu: Yeryüzü için mücadelemiz sürecek

0
Akbelen

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı‘nda yapılmak istenen ekolojik yıkıma karşı mücadele verirken işkenceyle gözaltına alınan aktivistlerden Tuğulka Köseoğlu, bugün (3 Ağustos) serbest bırakıldı.

24-30 Temmuz tarihlerinde Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji‘ye ait kömür maden sahasının genişletilmesi için hukuksuz ağaç katliamı gerçekleştirildi. Bu süreçte kolluk kuvvetleri izinsiz ağaç kesimini gözetirken, Anayasa‘nın 169’uncu maddesinde belirtilen ormanı koruma ödevini yerine getiren köylü ve aktivistlere cop, kalkan ve biber gazı ile müdahale etti.

Köseoğlu neden gözaltına alındı?

Jandarma ve polis güçleri sık sık kesimlerine vasıta olduğu ağaçların gölgesine sığınmakla aktivistlerce eleştirilirken, dün kolluk kuvvetleri gölgesine sığınacak bir ağaç bulamayarak alandaki son ağaçların yer aldığı, bir İkizköylünün tapulu arazisi üzerinde bulunan nöbet alanını abluka altına aldı.

Köylüler ve aktivistler, yapılan hukuksuzluklara dikkat çekerek kolluk kuvvetlerine ablukanın ardında yol açma, alanı ağaçlardan sözde “temizleme” ve toprağı düzleme çalışmaları yapan iş makinelerine abluka kurulması gerektiğini, suçların aktivistler ve köylülerce değil, şirketlerce işlendiğini açıkladı.

Jandarmanın ağaç gölgelerine sığınmak için ablukayı birkaç kez daraltması üzerine aktivistler “Çek, çek, barikatı çek“, “Kestiğin ağacın gölgesinden çık“, “Halka değil çetelere barikat”, “Asker halka çalış, Limak seni de satar”  sloganları atarak insan zinciri oluşturdu ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

Bu esnada tansiyonun yükselmesi üzerine kolluk kuvvetleri, hiçbir uyarıda bulunmaksızın eylemcilere yakın mesafeden biber gazı sıkarak müdahalede bulundu. Kullanımdan önce uyarı yapılması ve belirli mesafeden sıkılması insan sağlığı için zorunlu olmasına karşın biber gazını usulsüz şekilde kullanan jandarma, göstericilere cop ve kalkanlarla da müdahale etti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinden ekoloji savunucusu Tuğulka Köseoğlu, bu esnada kolluk kuvvetleri tarafından işkenceyle gözaltına alındı.

‘Tümüyle serbest bırakılmasına karar verildi’

Köseoğlu, bugün sabah saatlerinde ifadesi alınmak üzere savcılığa sevk edilirken, saat 13.00 sularında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

İlerleyen saatlerde hakim karşısına çıkması istenen genç ekoloji aktivistinin Milas Adliyesi’nde duruşması görüldü. Bu süreçte bazı Akbelen direnişçileri Köseoğlu’nu nöbet alanına geri götürmek için Adliye önünde nöbet tuttu.

Duruşmanın ardından Avukat Ömer Kavilli, Tuğulka Köseoğlu’nun “Adli kontrol taleplerinin tamamının reddiyle tümüyle serbest bırakılmasına karar verildiğini” belirtti.

‘Sistemli yıldırma politikalarına karşı mücadeleye devam edeceğiz’

Akbelen direnişçileri, Köseoğlu ile birlikte nöbet alanına dönmeden önce Adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aktivistler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dün Akbelen direnişinin 10’uncu gününden coğrafyanın dört bir yanında yer alan sermaye ve devletin el ele yaptığı doğa katliamlarına karşı dayanışma göstermek amacıyla ‘Dikmece’den Cudi‘ye, yeryüzüne özgürlük’ pankartıyla açıklama yapmak için alanda bulunan arkadaşlarımız kolluk ablukası altına alındı.

Alanda bulunan ve direnen köylünün tarlasına barikat çeken ve sınırlarını aşan kolluk kuvvetlerine karşı arkadaşlarımız jandarmanın biber gazlı ve coplu müdahalesine maruz kalmıştır. Bir arkadaşımız işkenceyle gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan arkadaşımız gözaltı aracında ve karakolda fiziksel ve psikolojik işkenceye uğramaya devam etmiştir. Arkadaşımızın avukata ulaşımı engellenmiştir. Yıkımın koruculuğunu yapan devlet ve kolluk güçleri sistemli bir politika olarak işkence ve baskılarla direnişleri yıldırmaya ve verilen mücadeleyi engellemeye çalışmaktadır.

Aynı şekilde Hatay Dikmece’de zeytinliklerini korumaya çalışan halka aylarca su ulaştırmayan ve halkı ölüme terk eden devlet, TOMA ve biber gazlarıyla saldırmış, işkence ve gözaltı uygulamıştır. Cudi’de yanan ormanlarda halkın söndürme çabaları kolluk tarafından engellenmiş, Cudi ormanları ölüme terk edilmiştir. Biliyoruz ki, arkadaşımıza uygulanan işkence devletin bu sistemli politikalarının bir parçasıdır. Bizler sistemli yıldırma politikalarına, işkencelere ve baskılara karşı doğayı savunmaya, yaşam hakkı için direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Baskılar bizi yıldırmadı, yıldıramayacak. Akbelen’den Cudi’ye, yeryüzüne özgürlük!”

‘Verdiğimiz mücadele yeryüzünün dört bir yanında sürecek’

Tuğulka Köseoğlu, duruşma sonrası Adliye çıkışında Yeşil Gazete‘ye  yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Devlet-sermaye işbirliği, yeryüzünün özgürlüğü için direnenleri gözaltılarla, baskılarla yıldırmaya çalışıyor. Ama çabaları nafile; onlar saldırdıkça bizim irademiz daha da bileniyor. Akbelen’den Cudi’ye, Cudi’den Dikmece’ye direnişimiz devam edecek; vegan, ekolojik, sınıfsız ve devletsiz bir dünya için verdiğimiz mücadele yeryüzünün dört bir yanında sürecek. Yeryüzüne, hayvana, insana özgürlük!

You may also like

Comments

Comments are closed.