Akbelen abluka altında: Sizin evinizin tapusunun da garantisi yok

Akbelen Ormanı'nda jandarma ablukası tüm hukuksuzluğa rağmen devam ediyor. Vatandaşların mallarına el koyuldu, araziye sahibi alınmadı, okuma yazması olmayan arazi sahibinin alana girilmesi için imza verdiği iddia edildi. Valilik ise ağaçların kesilmeyeceğini duyurdu. Vatandaşlar mallarına el koyan jandarmaya şöyle seslendi: Sizin evinizin tapusunun da garantisi yok.

Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin termik santraline linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı‘nı korumaya çalışan direnişçilerin çadırlarına da el konuldu. Sabah saatlerinde alana adeta baskın yapan jandarmalar tarafından alanın elektriğini sağlayan güneş panelleri de alındı. Muğla Valiliği ise “ağaç kesilmeyecek” açıklaması yaptı. Ayrıca arazisine bu sabah jandarmaların girdiği Hasan Demir, özel eşyaların alındığını, alanın ablukaya alınarak girişlere engellendiğini belirterek bu alana giriş izninin hangi gerekçeyle verildiğini Milas Kaymakamlığına sordu.

Öte yandan üç kişinin Demir’in evine gelerek Hasan Demir’den alanı boşaltmaya dair imzalı yazı alındığı iddia edildi. Ancak Demir imzalamayı reddettiğini belirterek iddianın asılsız olduğunu bildirdi. İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ise şu ifadeleri kullandı:

“Okur yazar olmayan Hasan Demir’den Muğla Valiliği nasıl imza almış , bu imzayı kim almış, açıklasın. Muğla’dan gönderilen Eski Muğla Valisi Orhan Tavlı devlletin valisi olarak değil, LİMAK’ın valisi gibi hareket ettiği CİMER’e 1000’lerce şikayet başvurusunda bulunmuştuk. Valilerin isimleri değişiyor ama Muğla Valiliğindeki LIMAK sevgisi değişmiyor.”

İkizköylüler söz konusu yalan beyan üzerine jandarmanın alanı işgal ettiğini, özel eşyaları kaldırdığını aktardı.

‘O gölgeler haram size’

İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Nejla Işık, bugün zorla alana girerek özel eşyalara Orman İşletme Müdürlüğünce el koyması üzerine jandarmalara şöyle seslendi:

“Limak için karakol yapılıyor Akbelen’e. Bizim iki seneyi aşkındır koruduğumuz alana şu anda şirketin kepçesi, mıcırı kamyonu buraya karakol kurmak için çalışıyor. Yazıklar olsun. Limak için de bunları yaptınız ya, yazıklar olsun. Gölgede beklemeyin gölgede; güneşe gelin. O gölgeler haram size. O ağaçların altında hiç durmayın. Seller olsun ondan sonra. Niye oluyor demeyin. Bir tane ağaç bırakmıyorsunuz kömür için… Yerin dibine batsın şu kömür.”

‘Hırsız var!’

Alandaki vatandaşlar 15 kişi olduklarını belirterek yüzlerce jandarmanın şirketin kendi mallarını çalarken hırsıza müdahale etmek yerine kendilerini abluka altına aldığını dile getirerek tepki gösterdi:

“Hırsız var!”

‘Limak’ın emrinde misiniz?’

Öte yandan söz konusu anlarda bazı jandarmaların güldüğünün görülmesi üzerine İkizköylüler “Niye gülüyorsun” diye sordu. Soruları yanıtsız kalan Akbelen direnişçileri “Utancağınız yere hala gülüyorsunuz. Canımız yanıyor bizim burada canımız. Çıkın araziden” dedi.

Arazinin sahibinin arazisine giremediğini belirten İkizköylüler, jandarmaya “Limak’ın emrinde misiniz?” diye sordu.

Valilikten açıklama: Ağaç kesilmeyecek

Muğla Valiliği ise tepkilerin ardından “ağaç kesmiyoruz” açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Milas ilçesi Akbelen Mevkiinde, Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan sahada ve özel mülkiyete konu olan arazide izinsiz olarak kurulan konteyner ve çadırlar, 6831 sayılı Orman Kanunu ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri çerçevesinde, özel mülkiyet sahibinin başvurusu üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı görevlileri tarafından güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle kaldırılarak tahliye işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kamuoyunda ağaç kesileceğine yönelik iddialar ve haberler gerçeğini yansıtmamakta olup, yapılan çalışmalar izinsiz olarak kurulan yapıların kaldırılması ve tahliyesine yöneliktir. Ortaya atılan asılsız haber ve paylaşımlara itibar edilmemesi kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

‘Sizin evinizin tapusunun da garantisi yok’

Öte yandan alandaki jandarmalara tepki gösteren vatandaşlara jandarmanın “Özel mülke dokunmadık” dediği duyuldu. Açıklamanın üzerine vatandaşlar “Çadırı kim söktü?” diye sordu.

“Anayasaya aykırı yaptığınız her şey çete işidir” diyen vatandaşlar, jandarmaların terk etmesini rica ederek şu tepkiyi gösterdi:

“Köpeklerin mamasını bile aldınız. Eşyalarımızı çalamazsınız. Gir tapulu alana, sok iş makinalarını, soksun kepçelerini, herkes girsin, Limak girsin, sen de bekçiliğini yap, bize gelince abluka.”

Işık ise jandarmaya şöyle seslendi:

“Bu rezilliği görmesin değil mi kimse, görmesin değil mi Türkiye? Utanın, hepiniz utanın!”

Türkiye’de jandarma gözetiminde hırsızlık yapıldığını vurgulayan vatandaşlar şunları dile getirdi:

“Arkadaşlar konteyner kendimizin, içinde kendi suyumuz var, kendi malımızı ve suyumuzu almamıza bile izin vermiyorlar şu anda. İlkay orada, ablukanın içinde, konteyner bizim. Alan bizim, Haydar mal sahibi burada. Hırsız orada, Limak bizim eşyalarımıza, kamyonlarına izin veriyorlar. Bizim iki şişe su almamıza jandarma izin vermiyor. İçeride dolabımızda soğuk suyumuz var; şurada dilimiz kurudu köpeğe su vereceğiz, vermiyorlar. En insani ihtiyaç, suya bile izin vermiyorlar. Gurur duyun yaptığınız işle.”

“Hiçbirimiz güvende değiliz” diyen vatandaşlar, jandarmayı kendi sahip oldukları özel mülkün de kendilerine yapıldığı gibi ellerinden alınabileceğini belirterek şöyle uyardı:

“Sizin evinizin tapusunun da garantisi yok.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

EN ÇOK OKUNANLAR