ManşetTürkiye

Ahtamar’da ayin

0

ahtamarVan’ın Gevaş İlçesi’ne bağlı Ahtamar Adası’nda bulunan ve yılda bir defa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle ibadete açılan kilise de bu yıl yapılacak olan ayin 7 Eylül Pazar günü gerçekleştirildi. Ayin öncesi bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Günler öncesinden bölgeye gelip Van’ın çeşitli yerlerinde konaklayan misafirler ayin günü Ahtamar İskelesi’nde bir araya gelip teknelerle adaya taşındı. Dünyanın farklı yerlerine dağılmış olan Ermenileri bir araya getiren ayin çok sayıda din adamının da buluşmasına sebep oldu.
Yakın ilgiyle karşılandık
Ayin öncesinde sabahın erken saatlerde kalkan misafirler adayı gezme imkanı da buldu. Ayrıca kentte bulundukları süre zarfında Van halkının kendilerine yakın ilgi gösterdiğini belirterek; atalarının uzun yıllar öncesinde yaşamış oldukları topraklarda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirttiler.

Ayin için Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve yurtdışından gelen Ermeniler ayin sırasında duygulu anlar yaşadı. Saat 10.00 da başlayan Ermeni Ruhani Patriği Aram Ateşyan’ın başkanlık ettiği, ABD Doğu Diyakosluğu Ruhani Önderi Başpiskopos Khajak Barsamian’ın yönettiği ayin, yaklaşık olarak iki saat sürdü. İlk yıla oranla katılımın az olduğu ayine yaklaşık bin Ermeni katıldı. Ermeni vatandaşlarının yanı sıra Vanlı vatandaşlar da ayine yoğun ilgi gösterdi.
Nikah izni verilmeli
Ayin için İtalya’dan gelen Ermeni Bogos Tomisyan ’Bizler Kürdçe ile büyüyen Ermenileriz. Ben Ermeniyim. Yıllar önce bu topraklarda Kürdler ve Ermeniler yaşıyorlardı. Şimdi Ermeniler yok denecek kadar az dolayısıyla bu kilise bu topraklar Kürdlere emanet. M.S 9.Yüzyılda inşa edilen bu kilise adını Ermeni bir kadın ile bir Kürd erkeğinin aşkının efsanesinden alan Ahtamar Adası’ndaki bu kadim kilisede nikahlara da izin verilmeli. Ermeniler inançları gereği bu kiliselerde evlenmeli’ şeklinde konuştu. Van Belediye Eş başkanı Hatice Çoban da ’ İnsanlarımız doğdukları toprağı, acılarını yaşadıkları kültürü sahiplenmek istiyorlar. Bugün böyle bir imkan yaratıldıysa nikah izni için de bir imkan yaratmak gerekir. İnsanlarımız gelip kendi kültürlerini yaşamalılar. Burada kendilerini huzurlu hissettikleri bir yerde kendi nikahlarını kıyabilmelidirler’ dedi.
Barış Sofrası renklerin sofrasıdır
Ayin’den sonra Barış Sofrası kuruldu. Dünyanın farklı yerlerinden gelen Ermeniler, Süryaniler, Rumlar ile Van’ın yerel halkından insanlar bu sofrada birleşti. Barış Sofrası’nın önemine vurgu yapan Eş başkan Çoban, ’Bugün burada çok dilin, çok kültürün, çok rengin bize kattıklarını görüyor; buna tanıklık ediyoruz. Barış sofrası, renklerin sofrasıdır, dinlerin sofrasıdır, kültürlerin sofrasıdır. Bugün Vanımızın böyle önemli bir şeye ev sahipliği yapıyor olmasından çok mutluyuz’ şeklinde konuştu.

Ermenilere ait mekanlar restore edilip ibadete açılmalı

1915’ten önce Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Urtuğ Mahallesi’nde yıllar önce terk edilmiş bir kilise ve etrafındaki evlerin onarımı için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Mehmet Top yaptığı araştırmalardan sonra bu evlerin restorasyonu için harekete geçti. Şu an sadece bir kısmı ayakta olan kilisenin tarihini 400 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mehmet Top yaptığı kazı ve arkeolojik çalışmalarından yapının Hıristiyan mimarisine ait olduğunu kilisenin ve evlerin onarımı için Kültür Bakanlığı’na başvurduğunu dile getirdi.

Mehmet Top ’Bölgede Ermeni mimarisine ait birçok örnek var. Gün yüzüne çıkarılmış ya da çıkarılmamış. Var olan yapılar korunmalı Surp Haç Kilisesi’nin ibadete açıldığı gibi diğer kiliseler de ibadete açılmalı’ şeklinde konuştu.

 

(BasHaber Gazetesi )

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.