ManşetHayvan HaklarıTarım-Gıda

Adana’da milyonlarca arı can verdi

0
Fotoğraf: Shutterstock

Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Ünlüce Mahallesi’nde bal üretimi için yetiştirilen milyonlarca arının bilinçsiz bir şekilde kullanılan tarım zehri nedeniyle can verdiği düşünülüyor.

Uzun yıllardır arıcılık yapan Yurdal Hayatoğlu, pazar günü 820 kovandaki arılarının yüzde 80’inin öldüğünü fark etti. Bunun üzerine aynı mahalledeki diğer arıcıları da arayan Hayatoğlu, onların arılarının da öldüğünü öğrendi.

Mahallede çeşitli yerlerde bulunan 4 bin kovandaki milyonlarca arının ölmesi üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gelen kontrol ekipleri, olayla ilgili araştırmanın yapılması amacıyla peteklerdeki baldan numune aldı.

‘Arılara zehirlidir’ uyarısı

Arıcılar arılarının pestisitler nedeniyle zehirlendiğini düşünürken bir kişi bahçesinde Kanada merkezli bir firmaya ait tarlalardaki yabani otlar için kullanılan tarım zehrinin kutusunu buldu.

Kutunun üzerine ise “Arılara zehirlidir. Balıklara zehirlidir. Su kaynaklarına bulaştırmayınız” yazısı yer alıyordu. Mahalleli söz konusu yazıyı yetkililere gönderdi ancak arıların kesin ölüm nedenine ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı.

Adana Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Adem Demiralp ise arıların zehirler sebebiyle öldüğünü düşündüklerini belirtti.

‘Madem zehirli neden yasaklamıyorsunuz?’

Konuyla ilgili paylaşım yapan Buğday Derneği’nden Turgay Özçelik ise “Tarım zehirleri Adana’da milyonlarca arının toplu ölümüne neden oldu! Zehrin üzerinde de “arılara, balıklara zehirli; su kaynağına karışmasın” yazıyor” dedi.

Özçelik paylaşımında Tarım ve Orman Bakanlığı’nı etiketleyerek “Madem zehir, neden yasaklamıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Ayrıca paylaşımda Zehirsiz Sofralar Kampanyası tarafından pestisitlerin yasaklanması talebiyle başlatılan ve şu ana kadar 150 bine yakın imza toplanan kampanyasına yer verildi.

Üç talep

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Kasım 2019’da başlattığı Zehirsiz Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şu taleplerde bulunuyor:

  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 9 etken madde (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) öncelikle ve acilen yasaklansın.
  • Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın.
  • Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.