Savaşın sisi ortadan kalktığında

Türkiye 30 yıldır bir sisin altında. Toz, duman, gürültü… Kendinden başka her şeyi bastıran, kendinden başka her şeyin sesini duyulmaz yapan ve kendinden başka her şeyi kirleten bir sisin altında. Savaşın sisinin altında.

Ve uzun bir süre sonra tekrar ama bu sefer daha ciddi bir şekilde bu sisin kalkma/dağıtılma ihtimali var. Savaşın, bir kaç günde bir gelen ölüm haberlerinin ve her gün tüm Türkiye’de kol gezen ölüm korkusunun ortadan kalkma ihtimali var. Her ölümün, çatışma haberinin toplumu daha da fazla ikiye ayırdığı atmosferin dağılma ihtimali var. Evet, bu yaşanan sekizinci ateşkes, evet bundan öncekilerde karşılıklı adım atılmasından kaçınıldığı için bazı fırsatlar heba edildi ve evet şu anda devletin hangi adımları atacağı konusunda bir belirsizlik, yaşananlar üzerinde de uygulanmak istenen mutlak gizlilik var. Fakat şimdi, en azından görünen, durumun farklı olduğu ve 30 yıllık sisin kalkabileceği ihtimali.

Peki bu sis ortadan kalktığında ne olacak? Aslında doğada sis ortadan kalktığında ne olacaksa onlar olacak! Çevremizi net bir şekilde göreceğiz. Ufkumuz artacak. İyiyle kötüyü daha net olarak ayırt edeceğiz. Savaş sebebiyle yan yana duranlar ya da yan yana durmayanlar olduğunu göreceğiz. Onların yer değiştirmelerine tanıklık edeceğiz. Taşların yerine oturduğunu görüp, daha önceden geri plana attığımız sorunlarla net olarak yüzleşebileceğiz! Bu sis neleri bastırmış, nelerin sesini kesmiş ve neleri kirletmiş görüp, değerlendirebileceğiz. Çünkü savaş topluma çöktüğünde, diğer tüm sorunlar geride kalmaya mahkum oluyorlar.

Örneğin, toplumsal konulara daha fazla eğilebileceğiz. Taraf olmanın verdiği zoraki kaynaşmışlık ortadan kalktığında başka başka ortaklıklar, başka başka farklılıklar doğacak. Ezen ya da ezilen kılıfına sokmadan milliyetçiliklerden ve milliyetçiliklerin etkisinden kurtulabileceğiz. Savaş sebebiyle mazur gördüğümüz ya da tamamen görmeyi ertelediğimiz konular üzerinde durabileceğiz. “Çünkü savaş var”, “çünkü teröristler var”, çünkü örgüt böyle istiyor” gibi yanıtlar almadan sorular sorabileceğiz. Bir haksızlık, bir adaletsizlik üzerinde durduğumuzda kimse bizi savaşın bir tarafı olmakla suçlayamayacak.

Savaş tüm Türkiye’yi kirletti. Ülkenin doğusunda da, batısında da ensesinden vurularak öldürülen insanlar yarattı. Bunların acısını toprağa bıraktı. Kayıplar yarattı. Adalet duygusunu öldürdü. Ülkenin doğusunda da, batısında da yakılan ormanlar yarattı. Daha da korkuncu bunları onaylayan, destekleyen insanlar yarattı. Egemenler her türlü hak mücadelesini savaşı kullanarak bastırmaya çalıştılar. Savaşı neden göstererek toplumsal mücadelelerle, toplumun bağı koparılmaya çalışıldı. Artık bunları yapamasınlar diye, bunları yaparken savaşın sisinden yararlanamasınlar diye savaşın bitmesi gerek.

Kısacası Türkiye’de savaş insanın, doğanın ve emeğin sömürülmesine kılıf oldu. Bunların üzerinin örtülmesini, bunların mazur görülmesine sebep oldu. Sınıfsal çelişkilerin, ekolojik yıkımın, insan onuruna ters olan her şeyin normalleşmesini sağladı. Düşünelim, sınırı geçen insanların tepesine bomba yağdırıp onları öldürenler eğer savaş olmasaydı bu kadar kolay sıyrılabilirler miydi olanlardan? Ya da daha acıklı bir soru soralım: Eğer savaş olmasaydı, o insanların öldürülmesi bu kadar normal karşılanabilir miydi?

Gerçekle olan bağımızın arasında savaş var. Savaş aradan çekilecek ve biz gerçekle karşılıklı kalacağız. O zaman hepimize yeni toplumsal mücadele alanları açılacak. Normal bir ülkede, normal bir siyasal yapıda ne tip mücadeleler veriliyorsa onları verebileceğiz. Aynı sis dağıldığında çevremizi görebilecek ve ona göre hareket edebilecek olmamız gibi. Bu aslında bir son olmayacak, gerçek mücadelenin başlangıcı olacak. Ölümlerin ve çatışmaların durmasıyla, barışın mücadelesi başlayacak.

Yeşil Gazete yazıları ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

https://twitter.com/#!/Urbarli

 

Koray Doğan Urbarlı
Koray Doğan Urbarlıhttp://urbarli.net
İzmir’de doğdu. İzmir Kız Lisesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. İlk önce Ege Üniversitesi Sosyoloji’de, sorasında da Ankara Üniversitesi Sosyoloji’de yüksek lisans yapmaya başladı. İkincisine devam ediyor. Bir kamu belediyesinin Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde beyaz yakalı işçi olarak hayatına devam ediyor. Yeşil Gazete ekibine köşe yazıları, Türkiye, spor ve Dünya haberleri ile katkı sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR